Ilves Riias: Läti edu on ka Eesti edu

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves riigivisiidil Läti vabariigis.
President Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves riigivisiidil Läti vabariigis. Foto: Liis Treimann

„Eestil pole teist sellist naabrit, keda me mõistaksime nii hästi kui Lätit. Meid on ühendanud Liivimaa ja meil on ühine ajalugu, aga veel olulisem – meid seob ühine tulevik Euroopas ja euroalas,“ ütles president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Läti riigipea Andris Bērziņšiga.

Täna Riiga jõudnud president Ilves alustas kolmepäevast riigivisiiti Läti Vabariigis, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

Eesti riigipea meenutas Vabadussõja soomusronge, kus eestlased ja lätlased sõdisid üheskoos meie maade vabaduse eest. Ta meenutas ka, et samamoodi – rongiga – sõitis Eestisse 1925. aastal Läti esimene riigipea Jānis Čakste, kes ütles toona: Eesti ja Läti lähenemine ei saa olla vaid sõnades ja tseremooniates, see peab olema igasse lätlasesse ja eestlasesse sissekasvanud, et peaks vastu kõikidele tormidele.

«Me oleme teineteist aidanud ja olnud vastastikku head partnerid, kuigi mõnikord ka konkurendid. Praegu on Eesti kindel Läti toetaja teel euroalasse, mis muidugi eeldab kõigi Maastrichti kriteeriumide täitmist,» sõnas president Ilves. «See on võimalik, sest Läti on viimastel aastatel näidanud vastutustundlikkuse eeskuju mitmele euroala senisele riigile, kelle majanduslik tulevik on küsimärgiga.»

Oluline on usk oma riiki, Euroopasse ja euroalasse, kuhu kuulumine lisab reegleid täitvale riigile majanduslikku stabiilsust, julgeolekut selle laiemas tähenduses ja enesekindlust, rõhutas Eesti riigipea.

«Läti ja Eesti on teineteisele majanduslikult suurriigid, sest meie ettevõtjad on vastastikku niivõrd tihedates ärisidemetes,» sõnas president Ilves. «Nõnda on Läti edu ka Eesti edu, sest teie heast käekäigust sõltub meiegi käekäik ja vastupidi.»

Eesti riigipea kinnitusel peab kahe naaberriigi tänapäeva ühine tegutsemine liikuma reaalsetesse projektidesse.

«Balti koostöö, kui see on enamat loosungist, eeldab tegelikku panustamist konkreetsetesse taristu projektidesse, ehk teisisõnu: rahaliselt mõõdetavad investeeringud ühisprojektidesse, mis tõepoolest parandavad meie kodanike elu, liidavad meid füüsiliselt ja majanduslikult,» ütles president Ilves. «Meie koostöö tuleb rõhutatult suunata ühistesse transpordi- ja energeetikaprojektidesse, mis hõlmavad ka Euroopa Liidu teisi riike ning piirkonna julgeoleku suurendamisse.»

President Ilves ja Evelin Ilves kinkisid Läti riigipeale kunstnik Valli Lember-Bogatkina akvarelli «Cesis» ning tema abikaasale Dace Seisumale ehtekunstnik Anneli Tammiku hõbedast prossi ja kõrvarõngad.

President Ilves kohtub riigivisiidi ajal ka Läti parlamendi esimehe Solvita Aboltina, peaminister Valdis Dombrovskise ja Riia linnapea Nils Ušakovsiga, avab Eesti-Läti ärifoorumi, osaleb arvamusliidrite arutelul, külastab Riia Eesti kooli ja Kuramaal liivlaste piirkondi.

Omapoolse vastuvõtu annab Eesti riigipea homme õhtul Tallinki laeval Silja Festival, mis sõidab Riia-Stockholmi liinil.

President Ilvest saadab ka 22-liikmeline äridelegatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles