Venemaa: Assadi valitsusaeg võib Süüria rahuleppega läbi saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asevälisminister Gennadi Gatilov.
Venemaa asevälisminister Gennadi Gatilov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa ütles täna, et on valmis Süüria presidendi Bashar al-Assadi võimult lahkumiseks, mis lõpetaks 15-kuuse üle 13 tuhande inimelu nõudnud verevalamise.

Asevälisminister Gennadi Gatilovi sõnul toetab Venemaa Kofi Annani rahulepingu teostamist juhul, kui see ei nõua välisjõudude kasutamist, vahendab AFP.

«Me ei ole öelnud või nõudnud, et Assad peaks poliitilise protsessi lõpus tingimata presidendikohale jääma,» lisas Gatilov. «See probleem tuleb süürlastel lahedada.»

Väljaütlemine viitab välisministri Sergei Lavrovi 7. veebruaril avaldatud seisukohale. Lavrov keeldus Assadi toetamast, väites, et valitsus peaks olema süürlaste enda kokkulepe.

Venemaale avaldatakse survet Assadi lahkumise toetamiseks, mis oleks esimene samm kokkuleppes, millega tema sisering ajutiselt juhikohale astuks. Sellist varianti rakendati hiljuti Jeemenis ja seda toetab ka USA valitsus.

Gatilov sõnas, et Jeemeni mudeli kasutamine on tõhus ainult siis, kui mässulised on nõus relvad maha panema ja läbirääkimisi pidama. «Kui me arutame Jeemeni mudeli rakendamist Süürias, peame me meeles pidama, et kahjuks pole vastastel mingit soovi läbirääkimisi valitsusega pidada,» sõnas Gatilov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles