Reinsalu: tuleb leida võimalused küberheidutuse tekitamiseks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles rahvusvahelise küberkonverentsi CyCon avavastuvõtul peetud kõnes, et tänapäevases julgeolekukeskkonnas tuleb leida võimalused ka küberheidutuse tekitamiseks.

Kaitseminister Reinsalu sõnul on küberohud viimase viie aasta jooksul muutnud põhjalikult seniseid arusaamu julgeolekust. «Kui näiteks 2007. aastal Eesti vastu sooritatud küberrünnete tulemus oleks saavutatud traditsiooniliste relvadega, oleks see kaasa toonud minimaalselt konsultatsioonid Põhja-Atlandi Nõukogus ning ilmselt ka NATO artikkel 5e käivitumise,» nentis Reinsalu.

Reinsalu sõnul leidis näiteks USA kaitseministeerium möödunud aastal, et teatud küberründeid saab käsitleda kui otsest sõjakuulutust. «Nii nagu NATO pakub meile heidutust füüsiliste ohtude vastu, peame leidma ka mooduseid küberheidutuse tekitamiseks, mis annaksid küberründajale selge sõnumi rünnakute võimalike tagajärgede kohta,» sõnas kaitseminister.

5. kuni 8. juunini toimub Tallinnas NATO küberkaitse kompetentsikeskuse korraldatav rahvusvaheline konverents (CyCon), kus käsitletakse militaarseid ja paramilitaarseid tegevusi küberruumis nii õiguse, poliitika, strateegia kui ka tehnilisest aspektist.

Konverentsil osaleb 400 eksperti kogu maailmast, sealhulgas akadeemikuid, poliitikuid, IT-eksperte ja strateege. Konverentsi viimasel päeval toimub kõrgetasemeline küberründe stsenaariumi arutelu, kus grupp eksperte arutlevad realistliku ründestsenaariumi abil võimalike käikude ja otsuste üle, mis riigil sellises olukorras vastu tuleb võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles