Norra antiislamistide juht astus Breiviki tõttu tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra antiislamistide juht Ronny Alte andis eile massimõrvar Anders Behring Breiviki kohtuistungil tunnistusi.

Kohtus tunnistuste andmine tingis selle, et ta astus Norwegian Defense League (NDL) juhi kohalt tagasi, edastab Aftonbladet.

Alte sõnul astus ta sellise sammu, kuna ei soovi, et tema ja ta endise organisatsiooni ideoloogiat seostatakse Breiviki ideoloogia ja veretööga.

«Teen kõik, et mind ei seostataks Breivikiga,» sõnas Alte.

Alte on üks neist, keda Breiviki kaitsjad kasutavad tunnistajatena. Alte on Norra tuntumaid paremäärmuslasi.

Norra NDL on Suurbritannia paremäärmusliku organisatsiooni English Defence League tütarorganisatsioon. Kahtlustatakse, et Breivikil oli Briti organisatsiooniga sidemeid.

«Osa NDLi juhtkonnast ei soovi, et distantseerun Breivikist ja tema ideoloogiast. Ma ei saa olla organisatsioonis, mis seostab end Breivikiga,» selgitas Alte.

Norra paremäärmuslike rühmituste asjatundja Øyvind Strømmen arvab, et Breiviki tõttu loobub veel Norra paremäärmuslasi oma senistest vaadetest.

«Breiviki tegevus oli nende jaoks nagu äratuskell. Inimesed ei saanud aru, millise hullusega nad end sidunud olid,» selgitas Strømmen.

Breiviki kohtuistungil annavad sel nädalal tunnistusi veel Jorgen Anfindsen, kes juhib lehekülge, milles kritiseeritakse immigrante, Arne Tumyr, kes on islamivastase Stop islamifiseringen av Norge (SIAN) juht ning Tore Tvedt, kes on Norra neonatsiorganisatsiooni asutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles