Hiina isoleeris taas Tiibeti

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti pealinn Lhasa.
Tiibeti pealinn Lhasa. Foto: SCANPIX

Lääneriikide reisiagentuuride kinnitusel ei luba Hiina Rahvavabariigi võimud kommunistliku suurriigi koosseisu kuuluvasse Tiibeti autonoomsesse piirkonda välismaalasi.

Agentuuride kinnitusel teatasid võimud Tiibeti sulgemisest välisturistidele mai lõpus ning ei täpsustanud keelu põhjust ning kestust, vahendas uudisteagentuur AFP.

Üleeile algas piirkonnas kuu aega vältav traditsiooniline Saga Dawa festival, millega tähistatakse Buddha sündi Tiibeti kalendri järgi ning mis toob Tiibetisse hulgaliselt buda palverändureid. Seejuures langes festivali algus tänavu kokku 1989. aasta Tiananmeni veresauna aastapäevaga.  

Ühe reisiagendi sõnul võibki just festivalis näha põhjust, miks võimud Tiibeti isoleerisid. Ka on viidatud piirkonnas hiljuti aset leidnud vahejuhtumitele. Alles kümne päeva eest süütas kaks tiibetlast end Tiibeti pealinnas Lhasas protestiks Hiina võimude poliitika vastu põlema.

Ka varasematel aastatel on Peking julgeoleku huvides Tiibeti sulgenud ning seadnud välisriikide kodanikele reisipiiranguid. Tavaliselt on seda tehtud märtsis, sest samal kuul 1959. aastal sai alguse tiibetlaste vastuhakk Hiina võimude vastu, mis loodetud tulemust ei toonud ning mille järel langes unikaalse kultuuri- ja looduskeskkonnaga Tiibet üha tugevamasse kommunistliku suurriigi haardesse.

2008. aasta märtsis puhkesid Lhasas ja mujal Tiibetis aga Hiina ülemvõimude vastu suunatud meeleavaldused, mille kommunistliku riigi võimud samuti maha surusid. Olümpiamängude eel suurt tähelepanu pälvinud rahutustes sai pagulaste väitel surma 200, võimude väitel aga 21 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles