Üle nelja miljoni hektari Eestimaast on kantud maakatastrisse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisene mets.
Sügisene mets. Foto: Küllike Rooväli

Maa-ameti maakatastrisse kantud katastriüksuste pindala ületas maikuus nelja miljoni hektari piiri.

Selle aasta 31. mai seisuga on maakatastrisse kantud 619 188 katastriüksust pindalaga 4,003 miljonit hektarit ehk ligi 92 protsenti Eesti maismaast. Sellest on tänavu kantud 4432 katastriüksust pindalaga 26 476,1 ha.

Maakatastrisse kandmata ehk reformimata on veel ligi 366 000 hektarit ehk 8 protsenti Eesti maismaast.

Reformitud maast 1,5 miljonit ha (34,4 protsenti) on maareformi käigus tagastatud endistele või õigusjärgsetele omanikele; ligi 983 000 ha (22,5 protsenti) on erastatud; ligi 1,5 miljonit ha (33,9 protsenti) on jäetud riigi omandisse ja ligi 36 000 ha (0,8 protsenti) antud munitsipaalomandisse.

Reformimata maast suurem osa jääb riigi omandisse – näiteks looduskaitseliste piirangutega maad, maardlate alad. Samuti maad, millele maareformi käigus ei ole esitatud tagastamise ja erastamise taotlusi.

Osal reformimata maal on veel lõpetamata tagastamis- või erastamistoimingud, samuti ei ole vormistatud omavalitsuste omandisse kõiki üldkasutatavaid maid ning teede ja tänavate aluseid maid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles