Luman: mina vabariigi esimese mehe kõnet ei kritiseeri

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Luman.
Toomas Luman. Foto: Liis Treimann

Kaubandus-tööstuskoja juht Toomas Luman ütles, et tema vabariigi esimese mehe kõnet ajakirjanduses analüüsima ei hakka ja kui tal on presidendile midagi öelda, siis teeb seda isiklikult.


President Toomas Hendrik Ilves ütles oma aastapäevakõnes riikliku ja erasektori vastandumisest rääkides, et «pole kuulnud väiksema sissetulekuga leppivate riigiametnike pahameelt, saati siis «ulgumist», nagu põlastas hiljaaegu üks ettevõtja». Toomas Luman kasutas seda väljendit aripaev.ee andmetel kaubandus-tööstuskoja seminaril esinedes.


«Minu mäletamist mööda ütlesin ma, et ei mõista seda ulgumist, mis avalikus sektoris on valla pääsenud, mõeldes selle all seitsme protsendi suurust palgakärbet. Ma ei mäleta, et oleksin konkreetselt ametnikest kõnelnud,» selgitas Luman oma presidendi pahameelt põhjustanud ütlust.

Ta lisas, et nii väikest kärbet ei saa kuidagi pidada erasektoriga solidaarsuseks, sest ettevõtjad alla 15-20 protsendi suurusest palgakärpest ei räägi. «Mina isiklikult arvan, ja seda toetavad ka makroanalüütikud, et Eesti majandus ei muutu konkurentsivõimeliseks, kui majandus ei suuda oma kulubaasi vähendada umbes 30 protsenti ja see käib paraku ka avaliku sektori kohta,» lausus ta.

Lumani sõnul pole suur hulk otsustajaid endale veel aru andnud, kus Eesti majandus täna on ja kuhu see lähema aasta jooksul suundub. Ta ennustas, et meie erasektoris kaob sel aastal 40 000-60 000 töökohta.

Lumani sõnul pole Eesti Vabariik oma taasiseisvuse aastatel sellist kriisi näinud. «Vene ja Kaug-Ida kriis ning börsikrahh olid selle kõrval naljamäng,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles