Rask: Aeg pidanuks valima maadevahetuse protsessist rääkides sõnu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Rask
Märt Rask Foto: Sille Annuk / Postimees

Riigikohtu esimehe Märt Raski sõnul pidanuks kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg valima Postimehele antud intervjuus maadevahetuse kohtuprotsessist rääkides paremini sõnu, et mitte riivata kohtute sõltumatust.

Rask ütles riigikogus keskerakondlase Priit Toobali küsimusele vastates, et õigusemõistmise aadressil sõna võtmine peab olema hästi sõnastatud ja kaalutud, eriti kui seda teeb autoriteetne riigiasutuse juht. «Selliste avaldustega võib, ma kujutan ette, internetiavarustes või ka kollases ajakirjanduses keegi välja tulla, aga tõsiselt võetava riigiasutuse juht peaks olema valivam oma sõnastuses,» lausus ta.

Aeg avaldas märtsi algul Postimehes ilmunud intervjuus veendumust, et maadevahetuse süüasjas on tõendid tugevad ja vettpidavad ning tehtud on korrektset tööd. «Ei teki ka formaalseid põhjuseid mingit asja õigeks mõista,» ütles ta.

Kohtunik Valeri Lõõnik ütles seejärel, et Aeg seadis kahtluse alla õigusemõistmise tähenduse demokraatlikus õigusriigis ning andis sellega üldsusele kindla signaali süüdimõistva otsuse ootamiseks. «Selline käitumine on õigusemõistmisse sekkumine,» lausus ta.

Kohtu mõjutamiseks nimetas Aegi väljaütlemisi ka Villu Reiljanit protsessil kaitsev Aivar Pilv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles