Lasterikaste perede kodutoetuse tingimusi pole plaanis leevendada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredex
Kredex Foto: Kredex

Kuni madala sissetulekuga ja olematute elamistingimustega pered ei ole arvestatavat abi saanud, ei ole tõenäoline, et kodude renoveerimiseks mõeldud toetuse saamise tingimusi leevendatakse, teatas Kredex.

Ajakirjanik Nils Niitra kirjutas tänases Postimehes, et lasterikastele peredele pole piisavalt toetusi ning tõi näiteks, et paljulapselistele peredele mõeldud Kredexi 6500-eurone eluaseme renoveerimise toetus on mõeldud vaid neile, kelle sissetulek on väike. Toetust ei vaja aga ainult need, kelle sissetulek on kasin.

«Kodutoetus paljulapselistele peredele on rakendamisel alates 2008. aastast ja meetme eesmärgiks on vähendada sotsiaalset tõrjutust ning parandada perede elamistingimusi,» seletas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus ja elamutalituse peaspetsialist Pille Arjakas.

«Kuna riigi eelarveline sihtotstarbeline eraldis on iga-aastaselt piisavalt väike, et toetada kõiki paljulapselisi peresid, on meetme kujundamisel lähtutud sissetulekukriteeriumist,» lisas ta. «Toetus suunatakse eelkõige peredele, kelle majanduslikud võimalused iseseisvalt elamistingimusi parandada on kõige kasinamad.»

Toetuse saamiseks peab olema sissetulek ühe leibkonnaliikme kohta (maksustav tulu, mille hulka ei kuulu riiklik lastetoetus) kuni 300 eurot kuus, mis on kuueliikmelise leibkonna puhul 1800 eurot kuus.

Kredexi kommunikatsioonispetsialist Tarmo Seliste kinnitas samuti, et nõudlus kodutoetuse järele on suurem, kui iga-aastane riigieelarveline eraldis, mistõttu ei oleks parima tahtmise korral võimalik rahuldada kõikide, sh paremini toimetulevate lasterikaste perede vajadust toetuse järele.

«Võimalik, et edaspidiselt sissetuleku piirmäära tõstetakse, kuid seni, kuni madala sissetulekuga ja olematute elamistingimustega pered ei ole arvestatavat abi saanud, ei ole see tõenäoline,» lausus ta.

Seliste andmetel on keskmine sissetulek taotleja ühe pereliikme kohta 2010. ja 2011. aastal ligi 120 eurot.

«Tegemist ei ole suurperede toetusega, mis seaduse alusel laieneks automaatselt kõigile vähemalt neljalapselisele perele,» lisas Arjakas.» Tegemist on eelkõige sotsiaaltoetusega, mida rakendatakse elamumajanduse arengukava kohaselt majanduslikult kõige viletsamas seisus olevatele peredele.»

Kõiki muid Kredexi kaudu rakendatavaid toetusi on võimalik suurperedel taotleda üldistel alustel. Näiteks väikeelamute rekonstrueerimise toetust.

«Nils Niitra ettepanek oli toetada suurperesid mahtuniversaalide ostmisel, sellist toetust ei ole küll Kredexi kaudu plaanis rakendada,» sõnas Arjakas. «Kredexi toetused on suunatud eluasemetele, energiasäästule ja ettevõtlusele ning ekspordile.»


Kredexi toetus paljulapselistele peredele kodu renoveerimiseks:

Toetusskeemi sihtgrupp on madala sissetulekuga leibkonnad, kus on vähemalt neli kuni 19-aastast last ja kes rahvastikuregistri kande alusel elavad projekti objektiks olevas eluruumis (välja arvatud uue eluaseme soetamise või püstitamise korral).

Riigipoolne maksimaalne toetussumma on kuni 100 protsenti projekti maksumusest, kui taotleja leibkonna kahe eelmise kalendriaasta keskmine maksustav tulu ühe leibkonna liikme kohta on kuni 150 eurot kuus ja 90 protsenti projekti maksumusest, kui taotleja leibkonna kahe eelmise kalendriaasta keskmine maksustav tulu ühe leibkonna liikme kohta on 150,01 kuni 300 eurot kuus.

Sissetuleku piirmäär oli varasematel aastatel miinimumpalk, mida käesoleval aastal tõsteti vastavalt Eesti Lasterikaste Perede Liidu ettepanekule 300 euroni (ametlik piirmäär 290 eurot).

Aastatel 2008-2011 on lasterikaste perede toetust eraldatud kogusummas 12 852 816 eurot. Toetust on saanud 1313 peret, kus kasvab 6354 last. 2012. aprillis avatud ja mais suletud viimasesse taotlusvooru esitati kokku 614 taotlust summas 4 892 268 eurot, 2012. eelarve on 2 220 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles