Koer Pudsey – tantsustaar tänu headusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene koer, 
kes võitis talendisaate: Inglismaa talendisaate tänavused võitjad, 16-aastane Ashleigh ning bordercollie, bichon’i ja hiina harjaskoera segu Pudsey võlusid miljoneid televaatajaid südamliku etteastega.
Esimene koer, kes võitis talendisaate: Inglismaa talendisaate tänavused võitjad, 16-aastane Ashleigh ning bordercollie, bichon’i ja hiina harjaskoera segu Pudsey võlusid miljoneid televaatajaid südamliku etteastega. Foto: SCANPIX

Koera tuleb õpetada heaga, mitte kurjaga! Seda tõestab tänavuse Briti talendisaate võitnud segavereline koer Pudsey, kes tänu kiitmisel ja premeerimisel põhinevale treeningule oma kuulekuse ja osavusega kogu maailma ahhetama pani.

Selles, et sündinud on uus staar, oli talendisaate «Britain’s Got Talent» looja ja kohtunik Simon Cowell kindel kohe, kui «Ränirahnude» multifilmist pärit muusika saatel kahel jalal tantsivat ja piruette tegevat koera nägi.

Ka miljonid Inglismaa televaatajad olid hämmingus – kuidas on võimalik, et üks väike karvane krants esitab mingitki lavahirmu tundmata tantsukava, mis oma keeruliste hüpete ja sammudega isegi inimestele silmad ette teeb? Finaalis andsid oma hääle tantsivale koerale Pudseyle ja tema 16-aastasele omanikule Ashleigh’le nii televaatajad kui saate žürii.

«See on esimene kord, kui selle saate võidab koer! Nüüd on mu elutöö tehtud,» hõiskas Cowell, kelle talendi- ja superstaarisaadetest on tuule tiibadesse saanud tuhanded andekad inimesed.

Nüüdseks on Ashleigh ja Pudsey tänu saatele ligi 700 000 euro võrra rikkamad, nad on saanud pakkumisi telereklaamide tegemiseks ja kuuldavasti on soolas isegi filmirollid Hollywoodis. «Pudsey tunneb end kaamera ees nagu kala vees ja ma arvan, et koerana saaks temast vähemalt sama hea näitleja kui Lassie,» lausus noor koeraomanik pärast talendisaadet.

Aga mis ikkagi on nende kahe edu saladus ja kui suur töö peitub selle taga? BBC-le antud intervjuus ütles neiu, et tegelikult ei ole koera õpetamiseks tarvis midagi muud kui suurt teineteisemõistmist ja armastust. «Muidugi on treenimisel abiks ka sink või vorst, millest Pudsey kunagi ära ei ütle,» lisas Ashleigh, kes sai koera oma 11. sünnipäevaks ja on sestpeale talle trikke õpetanud.

Koerapsühholoogi ja käitumiseksperdi Beverly Cuddy sõnul on aastaid arvatud, et koera õpetamine peaks käima ajaleherulliga vastu nina lüües, pahandades ja karistades. «Kui Ash­leigh oleks oma koeraga nii käitunud, ei oleks nende vahel kunagi sellist sidet tekkinud ja tõenäoliselt ei oleks Pudsey kunagi ka tantsima õppinud,» ütles Cuddy Guardiani vahendusel. «Aga nüüd teeb Pudsey kõik, et oma perenaisele meele järele olla ja oma vastuarmastust näidata.»

Ka Eestis koerte trikikoolitamisega tegelev Kristina Mägi ütles, et kõige tähtsam sellise tantsukava õpetamisel on aeg ja teineteisele pühendumine. «Ashleigh on oma koeraga palju tegelenud, ja seda mitte ainult eesmärgiga võita talendishow, vaid siirast huvist ja austusest oma lemmiku vastu,» selgitas Mägi.

«Võin oma kogemuse põhjal öelda, et mõned inimesed ja koerad sobivad kokku nagu pusletükid – nad täiendavad teineteist ning mõistavad teineteist silmapilkselt. See ei tule ainult tööga – side kas on või ei ole.»

Samas on ka järjepideva treeninguga võimalik häid tulemusi saavutada. «Sageli teevadki rohkem tööd need omanikud, kellel on oma koeraga väga eriline suhe – nad püüdlevad sinnapoole, et end võimalikult väikeste märguannete ja vihjetega koerale arusaadavaks teha ning pidevalt uusi huvitavaid trikke õpetada,» rääkis Mägi ja lisas, et eriti suur väljakutse on esineda õpitud kavaga suure publiku ja telekaamerate ees, kus koera vahepeal maiustega tunnustada ei saa.
Aga kuidas siis ikkagi koerale pikk tantsukava selgeks õpetada?

«Sel puhul õpetatakse koerale kõigepealt iga trikk väga hästi selgeks,» selgitas koertekoolitaja. «Selleks võib olla kahel jalal seismine, sünkroonis liikumine või hüpped. Muidugi nõuab see omanikult head planeerimisoskust, aega treenimiseks, õiget preemiate valikut ja loomulikult kannatlikkust.»

Kui üksikud trikid on selged, pannakse neist kokku tantsukava, alustades lõpust. Mäe sõnul on tantsu- ja trikikavade koostamisel tähtis leidlikkus. «Kui vaadata Ashleigh’ ja Pudsey kavasid, siis tegelikult näeb seal väga palju käitumisi, mida on korduvalt kasutatud,» lausus ta. «Need on lihtsalt reastatud erinevalt ja eri kontekstis.

Trikkide ja tantsu puhul ongi ääretult tähtis kõik see, mis konkreetset käitumist ümbritseb – vihje, kontekst, kus trikki sooritatakse, kostüüm ja muusika. Siin on aga otsustava tähtsusega omaniku leidlikkus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles