Hiina lubas Afganistanile «omakasupüüdmatut abi»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Hu Jintao (vasakul) koos Afganistani riigipea Hamid Karzaiga täna Pekingis.
Hiina president Hu Jintao (vasakul) koos Afganistani riigipea Hamid Karzaiga täna Pekingis. Foto: SCANPIX

Hiina president lubas täna osutada Afganistanile «omakasupüüdmatut abi», kui kahe riigi liidrid lubasid tihendada omavahelisi koostöösuhteid.

Hu Jintao ütles Pekingit väisavale Afganistani riigipeale Hamid Karzaile, et Hiina kavatseb jätkata siira ja omakasupüüdmatu abi osutamist afgaani poolele, seisis avalduses, millega kaks riiki leppisid kokku suhete uuele tasemele viimist nii poliitilises, majanduslikus kui julgeolekualases sfääris.

Afganistan valmistub suure osa 130 000 NATO sõduri lahkumiseks ja liitlasvägede lõplikuks riigist väljumiseks 2014. aasta lõpuks. Afganistani tulevik oli Pekingis peetud mitmepäevase regionaaltippkohtumise üks peamisi teemasid.

Väikest piirilõiku Afganistani kauges kirdenurgas jagav Hiina on juba praegu saanud Kabulilt soodsaid nafta- ja vasekaevandamise kokkuleppeid. Afganistanis arvatakse olevat enam kui triljoni dollari eest maavarasid.

Afganistanis on oma huve asunud kaitsma ja laiendama ka India, Iraan ja Pakistan.

Shanghai Koostööorganisatsioon (SCO), mis on USA ja NATO piirkondliku mõju tasakaalustamiseks loodud ühendus Hiina ja Venemaa juhtimisel, andis eile, kahepäevase tippkohtumise lõppedes Afganistanile vaatlejastaatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles