Reporter.ee: peaprokuröri sõnul on Simmi karistus suhteliselt kõrge

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: prokuratuur

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles, et Herman Simmile mõistetud 12,5 aastane vanglakaristus on suhteliselt kõrge karistus tehtud kuriteo eest.


Riigireetur Herman Simm peeti kinni möödunud aasta 19. septembril, vahendas Reporter.ee.

«Palju on spekuleeritud selle üle, mis motiveeris Herman Simmi. Siin ei olegi võimalik välja tuua ühte ja ainust motiivi. Siin on terve segamotiivide kogumik, millele tuginedes ta oma otsuse siis nähtavasti langetas,» rääkis kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg. «Välja võib kindlasti tuua rahalise poole.»

Arvestuslik kahju, mida Simmi tegevus põhjustas on veidi üle 20 miljoni krooni. Kahju tulenes mitme militaarobjekti ümberehitamise vajadusest.

«Kõige olulisem märgina võib-olla peaks ta olema Eesti ühiskonnale. Me peame olema silmad-kõrvad lahti. Meie keeruline ja vastuoluline ajalugu on jätnud meile nõrku kohti. Ideaalseid inimesi ei ole veel välja mõeldud,» rääkis kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Herman Simm käis välislähetustel ja just seal kohtus ta Vene luurajatega.

Simm andis Vene luurele ka erinevate Eesti Vabariigis elavate isikute andmeid. Nii on SVR püüdnud lisaks Simmile teisigi inimesi värvata.

«Kokkuleppemenetluse tulemusena mõistetud karistus 12 ja pool aastat on suhteliselt kõrge, arvestades seda, et tegelikult maksimaalne karistus selle teo eest on 15 aastat vangistust,» ütles riigi peaprokurör Norman Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles