ERR.ee: Rahumägi sõnul andis Simmi juhtum teavet Vene luure kohta

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi.
Jaanus Rahumägi. Foto: Postimees.

Riigikogu erikomisjoni esimehe Jaanus Rahumägi sõnul andis Herman Simmi spioneerimise paljastamine väärtuslikku teavet ka Venemaa luure toimemehhanismide kohta.

Rahumägi põhjendas asjaolu, et Simmi spioneerimist ei avastatud 13 aasta vältel, selle kuriteo kõrge konspiratsiooniastmega, teatas ERR Uudised.

«Need on ükskõik, millise riigi vastuluureteenistusele - olgu ta siis suure riigi või väikse riigi vastuluureteenistus - väga raske avastada. Kui me vaatame ajalukku, siis tegelikult kõige suuremad skandaalid on just nimelt väga pikaajalise luuretegevuse tulemusel tekitatud kahjud - näiteks Ameerikas ja Euroopas,» rääkis Rahumägi «Aktuaalsele kaamerale», lisades, et Simmi tabamine oli vaatamata loo väga negatiivsele iseloomule Eesti vastuluure tõsine võit.

Rahumägi sõnul ei kogunud Simm otseselt materjale eraisikute kohta, nagu oli varem pisut ebatäpselt teatatud, vaid tema kätte sattusid materjalid nende isikute kohta, kelle tausta riik kontrollib neile riigisaladuse juurdepääsu loa andmiseks.

«Me teame täna seda, millised on kaasaegse Vene luure toimemehhanismid, väga paljut spetsiifilist informatsiooni, mida siiamaani tegelikult ka liitlased ei teadnud,» ütles Rahumägi.

Rahumäe sõnul ei hakka ta spekuleerima, milline võib olla Venemaa ametlik reaktsioon Simmi ülestunnistustele ja süüdimõistmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles