Ärimehed kiitsid presidendi aastapäevakõnet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast esinemist andis president Toomas Hendrik Ilves oma kõne teksti käsundusohvitseri kätte.
Pärast esinemist andis president Toomas Hendrik Ilves oma kõne teksti käsundusohvitseri kätte. Foto: Priit Simson

Hoolimata president Toomas Hendrik Ilvese aastapäevakõnes ettevõtjate aadressil tehtud kriitikast pidasid paljud ärimehed sõnavõttu õnnestunuks ega pidanud öeldut liiga karmiks.



«President puudutas oma kõnes tegelikult kõiki valdkondi, ta ei jätnud kedagi kritiseerimata,» ütles Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees ja mööblifirma Standard suuromanik Enn Veskimägi. «Ma arvan, et presidendi seekordne kõne oli võib-olla üks kõige paremaid, mida ma üldse kuulnud olen.»



Sõõrumaa kriitiline


Veskimäe hinnangul väljendus presidendi «kõikidest kriitilise sõnaga ülekäimises» solidaarsus ehk hoiak, et tekkinud raske olukorra eest vastutatakse ühiselt. Samuti rõõmustas ärimeest see, et kõige enam said Ilveselt pragada siiski poliitikud.



Ärimehed Urmas Sõõrumaa ja Armin Karu viskasid aga kriitikanooli ettevõtjate aadressil ka omalt poolt. «President avaldas oma kõnes tõsist muret Eesti tuleviku pärast ja mulle see meeldis,» ütles aastapäevavastuvõtul osalenud Olympic Casino omanik Armin Karu.



Karu hindas õigeks presidendi kriitika ettevõtjate vähese uuendusmeelsuse kohta: «Eks kriis olegi suuresti vähesest tootlikkusest põhjustatud.»



«Minu meelest pole ettevõtjad midagi erilist teinud selleks, et meie majandus parem oleks,» lausus Sõõrumaa. «Nad võiksid rohkem pingutada ja tööle hakata, aitab luuserdamisest.»



Sõõrumaale oli vastumeelt ka ärimeeste kriitika avaliku sektori kallal. «Müts maha nende inimeste ees, kes riigiköit vedada viitsivad,» lisas ta. «Erasektor peaks rohkem pingutama.»



Ilves rääkis üleeile peetud aastapäevakõnes, et ta pole kuulnud väiksema sissetulekuga leppivate riigiametnike pahameelt, saati siis «ulgumist», nagu põlastas tema sõnul hiljaaegu üks ettevõtja.



«Kui kasumit taotlev tegevus hakkab küsima maksumaksja raha, siis on minu meelest avaliku sektori mõnitamine kohatu,» lausus Ilves.



Luman selgitas öeldut


«Kui ettevõtlus küsib täna riigi käest otsesõnu tuge, siis võib küsida: millist paketti pakuvad ettevõtjad ühiskonnale? Kuidas kannate teie oma osa vastutusest muutunud oludes?» sõnas ta.



Väidetavalt pidas president oma kõnes ettevõtja all silmas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimeest Toomas Lumanit, kes hiljuti ühel seminaril esinedes rääkis ulgumisest kulusid kärpivas avalikus sektoris.



Luman ütles eile Postimehele, et tema Ilvese kõnet ajakirjanduses analüüsima ei hakka, ja kui tal on presidendile midagi öelda, siis teeb seda isiklikult.



«Minu mäletamist mööda ütlesin ma, et ei mõista seda ulgumist, mis avalikus sektoris on valla pääsenud, mõeldes selle all seitsme protsendi suurust palgakärbet,» märkis ärimees. «Ma ei mäleta, et oleksin konkreetselt ametnikest kõnelnud.»



Presidendi kõnet kiitsid ka näiteks üks Silmet Grupi omanikest, kunagine peaminister Tiit Vähi ning Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni president Sven Sester.



Ilvese kriitikat ettevõtjate aadressil ei pidanud Vähi valusaks. «Ma ikkagi näen seda, et presidendi kõne kutsus koostööle ja kõikidel tuleb otsida lahendusi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles