Simm ei teadnud täpselt, kelle kasuks ta luuras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapo peadirektori asetäitja Aleksander Toots näitas eilsel pressikonverentsil fotot Vene luureohvitserist Sergei Jakovlevist, kes oli Herman Simmi kontaktisik.
Kapo peadirektori asetäitja Aleksander Toots näitas eilsel pressikonverentsil fotot Vene luureohvitserist Sergei Jakovlevist, kes oli Herman Simmi kontaktisik. Foto: Liis Treimann

Riigiprokuratuur avalikustas eile kaks videosalvestist, millel uurija Herman Simmi küsitleb. Simm kinnitab, et saab talle esitatud süüdistusest aru ning tunnistab, et on talle süüks pandavad kuriteod toime pannud.


Mahakirjutus esimeselt videolõigult

Uurija: Eeltoodu alusel kahtlustatakse Herman Simmi karistusseadustiku paragrahv 232 järgi kvalifitseeritud kuriteo toimepanemises – see on Eesti Vabariigi kodaniku poolt välismaalase ja välisriigi ülesandel tegutseva isiku abistamise eest Eesti Vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud vägivallata tegevuses ning riigisaladuse ja salastatud välisteabe kogumises selle edastamise eesmärgil ja selle edastamises välismaalasele ja välisriigi ülesandel tegutsevale isikule. Kas te saate aru, milles teid kahtlustatakse?

Herman Simm: Jah.

Uurija: Kas olete toime pannud kuriteo, milles teid kahtlustatakse?

Simm: Jah.

Uurija: Kas soovite vaheaega?

Simmi advokaat: Et kas te soovite nüüd enne minuga rääkida, enne kui hakkate ütlusi andma, või, või olete... Tähendab, see on teie õigus, mitte kohustus. Te võite ka kohe ütlusi anda ja vahepeal...

Simm: Ei, ma annaksin kohe ütlusi, sellepärast et siin...

Simmi advokaat:
Selge, siis ei ole minul ka vastuväiteid selle kohta.

Simm:
Mis tegu on tehtud, see on tehtud, ja-ja… Et ausalt öeldes, noh, kui on tehtud, siis tuleb vastutada.

Mahakirjutus teiselt videolõigult

Uurija: Kas te olete töötanud välisriigi eriteenistuse jaoks?

Simm:
Jah.

Uurija: Millise eriteenistuse?

Simm: Ilmselt SVR, ehkki ühtki paberit mul selle kohta küll ei ole.

Uurija: Ehk siis argumenteerite, kommenteerite seda täpsemalt.

Simm: Sellepärast et see pidi olema Vene teenistus ja seda inimest, kellega ma kontaktis olin, nende jutust ma sain aru, et see on SVR.

Uurija: Milline teenistus SVR on? Mis see endast kujutab?

Simm: See on Vene välisluureteenistus.

Vene luurajad

Tagaotsitavad Vene luure­ohvitserid

Herman Simmi tegevust juhtisid kaks Vene Välisluureteenistuse (SVR) ohvitseri: kuni sajandivahetuseni Valeri Zentsov, kellelt võttis hiljem kontakti üle Portugali kodaniku Antonio de Jesus Amurett Grafi identiteeti kasutanud Sergei Jakovlev. Jakovlev on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja tema suhtes on välja antud Euroopa arreteerimismäärus (EAW – European arrest warrant), Zentsovi ootab ilmselt ees sama saatus. Herman Simmi kohtumised SVR kontaktisikutega toimusid vähemalt 15 riigis ning olid seotud tema töölähetuste ja puhkusereisidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles