Meikar: erakonnad on mustast rahast sõltuvuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna üldkogu Viljandi lossimägedes.
Reformierakonna üldkogu Viljandi lossimägedes. Foto: Andres Haabu

Erakonnad on sattunud mustast rahast sõltuvusse, ning erakondade juhid teavad seda, rääkis Reformierakonna üldkogul sõna saanud Silver Meikar.

Meikar ütles, et viimase kolme nädala jooksul on mitmed erakonnakaaslased temalt küsinud, miks ta kirjutas Postimehes ilmunud arvamusloo, kes teda selleks sundis ja kas ta teeb uut parteid. Ta kinnitas, et uut parteid ei tee, pole seda kunagi plaaninud ega kellegagi seda arutanud. «Mul juba on oma erakond,» ütles ta.

Ta ütles ka, et keegi ei sundinud teda artiklit kirjutama. Ta kirjutas selle üksi 22. mai hommikul. «Kirjutasin, sest tundsin, et pean kirjutama. Oli ka viimane hetk, sest valimisteni jäänud poolteist aastat on piisav aeg, et erakond jõuaks tunnistada vigu ja öelda lahti mustast rahast,» rääkis Meikar.

«Poliitikas pole oluline mitte ainult see, mida teeme, mis kirjas programmis, vaid ka see, kuidas teeme.»

Ta rääkis, et on küll neid, kes usuvad, et eesmärk pühitseb abinõu, ning on seetõttu valmis võimule saamise nimel rikkuma nii kirjutatud kui kirjutamata seadusi, siis tema hinnangul hävitavad sellised abinõud kõige õigemad eesmärgid, ideed, väärtused.

«Erakonnad on sattunud sõltuvusse mustast rahast ja erakondade juhid teavad seda,» ütles Meikar. «Mida enamik ei tea, on see, kust see raha pärit on. Ka mina ei tea, kes, mille eest raha andis ning mis sellest edasi sai.»

Meikar rääkis, et kartellistunud erakonnad ja must raha on ohuks demokraatiale, otseseks ohuks riigi julgeolekule. «Heaks näiteks on Kreeka - mina ütlen, et Kreeka viis kriisi poliitiline korruptsioon. Just see on põhjus, miks lätlaste areng on meie omale alla jäänud,» jätkas ta.

«Igasugune korruptsioon on kasvaja. On meie valik, kas triivime sinna, kus on Ukraina, mis kaugeneb demokraatlikest väärtustest, või võtame ennast kätte, teeme Eestist Põhjamaa, päriselt.»

Ta ütles, et Eesti ühiskond on teinud viimastel aastatel suure arenguhüppe ning sama suurt muudatust oodatakse poliitikas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles