Maailma rahvaloenduste juht: loendus annab aimu üleilmsest rändest

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaloendaja töövahendid.
Rahvaloendaja töövahendid. Foto: Urmas Luik

Maailmas koordineerib rahvaloenduste korraldamist ÜRO, mille statistikadivisioni direktori Paul Cheungi sõnul aitavad rahvaloenduse tulemused võidelda kliimamuutuste ja vaesuse vastu ning võimaldavad võrrelda üleilmset migratsiooni.

Märtsis lõppenud rahva ja eluruumide loendusega on Eesti osa ülemaailmsest suurettevõtmisest – 2010. aasta rahvaloenduste laines toimub üle maailma 228 loendust. 1. juuni seisuga oli rahvaloendustel hinnanguliselt loendatud 88 protsenti kogu Maa rahvastikust ehk üle 6 miljardi inimese, kirjutas statistikablogi.

Chengi sõnul on 2010. aasta loenduste voor globaalsel tasandil kindlasti suur õnnestumine. «1. juuniks 2012 oli loendus läbi viidud 184 riigis/piirkonnas 235st, mis katab 88 protsenti kogu Maa rahvastikust. Veel 44 loendust viiakse läbi 2014. aastaks.»

«Seega, kui loendamata jääb vaid seitse riiki, suudame kõigi hinnangute kohaselt lugeda kokku ligi 99 protsenti maailma rahvastikust. Eelmisel korral ei osalenud 27 riiki, nii et edu on olnud märkimisväärne,» sõnas Cheng.

«Võrreldes varasematega on loendused sel korral olnud oma metoodika poolest väga innovatiivsed – kõigis rahva ja eluruumide loenduse faasides on leitud võimalusi uute tehnoloogiate kasutamiseks. On leitud nii alternatiivseid meetodeid nagu registrite kasutamine või valimipõhine loendus, aga ka võetud kasutusele e-tehnoloogiad, mis suurendasid vastamise määra ja andmete kvaliteeti,» loetles Cheng.

Chengi sõnul on loendusega saadav statistika asendamatu iga riigi jaoks, sest väga paljude jaoks on loendus ainus vahend, mille abil uurida kogu elanikkonna ja ka väiksemate kogukondade kohta teatud sotsiaalseid, demograafilisi ja majanduslikke näitajaid. «Loendusandmed on seega asendamatu allikas, mille põhjal saab rahvastikust ja tema elutingimustest koostada nö numbrilise profiili.»

«Rahvusvahelisel tasandil aitab loenduste statistika meil hinnata maailma rahvaarvu, selle demograafilisi näitajaid, jaotumist eri maade vahel, elutingimusi ehk teisisõnu loendused annavad kogu planeeti mõjutavate nähtuste nagu kliimamuutuste, vaesuse, haiguspuhangute ja loodusõnnetuste vastaseks võitluseks kriitilise tähtsusega informatsiooni,» ütles Cheng.

Cheng ütles, et loendustulemused on hetkel kindlasti kõige parem allikas üleilmsete migratsiooniandmete võrdlemiseks. «Seda eriti sisserännanute osas, mida saab hõlpsasti teada sünniriigi või päritolumaa vastustest. Mitmed riigid on loendusse lisanud küsimusi ka väljarände ja selle põhjuste kohta. Seega, kui kõik tulemused on koos, siis annavad loenduse andmed suure panuse ülemaailmse inimrände kirjeldamiseks.»

Päris täpset rahvaarvu ei saa me Chengi sõnul teada isegi siis, kui viimane loendus on tehtud. «Esiteks, loendustulemuste avaldamine võtab osadel riikidel märkimisväärselt kaua aega. Teised riigid avaldavad jällegi esialgsed tulemused kohe pärast loendust ning täpsustavad hiljem seda arvu, muutes nii maailma rahvaarvu täpsustamise tülikamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles