Breiviki istungil annab tunnistusi libeerlane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra riigiprokurör Svein Holden kinnitas eile meediale, et  Norra politsei kuulas üle libeerlase, kelle pangakontole massimõrvar Anders Behring Breivik kandis 2002. aastal 40 000 Norra krooni.

Libeeria päritolu Alpha Kallon annab ka Breiviki kohtuistungil tunnistusi, edastab iltasanomat. fi

Norra väljaandel Verdens Gangil (VG) õnnestus poolteist nädalat tagasi see, millega Norra politsei on tegelenud mitu kuud – ta leidis Breiviki ühe Libeeria kontaktisiku Kalloni USAst Minnesota lähistelt.

VG tegi Kalloniga seeria intervjuusid, mis paljastasid nende kahe mehe kohtumised 2002. aastal Libeerias.

Üks Breivikiga seotud suuremaid mõistatusi on tema reisid Libeeriasse. Breivik on eitanud, et tal oleks terroristlike organisatsioonidega sidemeid.

Breivik sõnas ülekuulamistel, et kohtus Libeerias taga otsitud serblasega, keda ta oleks saanud ära kasutada oma Templirüütlite organisatsioonis. Breivik olevat ostnud niinimetatud vereteemante, mida müüakse sõdade ja mässude rahastamiseks.

Norra politsei ega kohus seda Breiviki väidet ei uskunud.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) kuulas möödunud nädalal Kalloni üle. Ta paljastas FBI-le Breviki kontaktid Libeerias. Kalloni sõnul viis ta Breiviki kokku nendega, kes «vereteemante» müüvad.

Kalloni kontaktisikud said esmalt Breivikilt e-kirjad, millel Breivik oli kasutanud oma nime asemel Henry Benson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles