Parteide rahastamissüsteemi muudatuste arutelu lükkub sügisesse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu juhatus arutas koos fraktsioonide esimeestega rahastamissüsteemi muutmist 30. mail.
Riigikogu juhatus arutas koos fraktsioonide esimeestega rahastamissüsteemi muutmist 30. mail. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Parlamendi põhiseaduskomisjon hakkab erakondade rahastamise süsteemi võimalikku muutmist arutama septembris algaval sügisistungjärgul.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimehe Rait Maruste sõnul on komisjon otsustanud võtta riigikogu juhatuse pöördumise alusel rahastamissüsteemi ülevaatamise oma tööplaani, et töötada vajadusel välja parteide rahastamist puudutavad seadusemuudatused.

Ettepanekute saamiseks pöördus komisjon täna erakondade, mittetulundusühingute liidu, uuringukeskuste, riigikontrolli, õiguskantsleri ning mitme õigus- ja ühiskonnateadlase poole, kellelt oodatakse kuni viie muudatuse esitamist 31. augustiks, teatas riigikogu pressitalitus.

Maruste pidas oluliseks edasi jõuda praegusest seisust, kus tähelepanu all on konkreetsed inimesed ning rahastamissüsteemi konstruktiivne kriitika on jäänud tagaplaanile. «Ootame ära, kuhu arvamused kalduvad, ja püüame süsteemi paremaks teha, kui see on võimalik,» lausus ta.

Maruste märkis, et peale selle jätkub praegu kriminaaluurimine, mida alustati pärast reformierakondlase Silver Meikari arvamusloo ilmumist. Tema sõnul on rahastamissüsteemi muutmise eel mõistlik ära oodata ka selle uurimise tulemused.

Riigikogu esimehe juures erakondade rahastamisküsimusi arutanud fraktsioonide juhid tegid komisjonile seadusemuudatuste ettevalmistamiseks ettepaneku mai lõpus.

Isamaa ja Res Publica Liidu riigikogu fraktsiooni esimehe Kaia Iva sõnul tõdesid ka saadikurühmade juhid toona, et erakondade rahastamise ja kontrolli küsimustes ei tohi tormata seadusi uisapäisa muutma, vaid võimalikud lahendused ja nende mõju peavad olema põhjalikult läbi arutatud.

Seni on poliitikud olnud eri meelt, kas ja kuidas tuleks annetamisskeemide avalikuks tuleku järel parteide rahastamise ja järelevalve korda muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles