New York Times: Simmi juhtum tekitab küsimusi NATO edasise laienemise kohta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Peeter Langovits

Kuigi on selgusetu, palju kahju eile vangi mõistetud Eesti luuraja Herman Simm NATO-le tegi, tekitab tema juhtum küsimusi alliansi edasiste itta endise kommunismibloki riikidesse laienemise suhtes, märgib tänane ajaleht

New York Times

(NYT).

«Venemaa on üha rohkem püüdnud vastu seista sellele, mida ta peab NATO riikide, sealhulgas eriti USA, liigseks sekkumiseks enda mõjualasse,» kirjutab NYT, mille hinnangul ei pruugi endised idabloki maad olla kaitstud Vene luureteenistuste sisseimbumise eest.

Tänane Financial Times (FT) nimetab Simmi juhtumit NATO ajaloo suurimaks skandaaliks. Leht lisab, et kuigi NATO ei kommenteeri luurega seotud küsimusi kunagi avalikult, hindavad nende allikad liidu Brüsseli peakorteris eestlase tekitatud kahju alliansile tõsiseks.

FT tsiteerib ka anonüümseks jääda soovinud ELi diplomaate, kelle väitel häbistas Eesti luuraja tõsiselt ka selle ühenduse julgeolekusüsteemi. «Tal oli täielik ligipääs NATO ja ELi asjadele ning ta edastas kõik, mida ta vähegi leida suutis, oma Vene ülemustele,» iseloomustas üks neist lehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles