Serbia otsib taga väidetavaid Bosnia sõjaroimareid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia ja Hertsegoviina föderatsiooni varasem president Ejup Ganić.
Bosnia ja Hertsegoviina föderatsiooni varasem president Ejup Ganić. Foto: Wikipedia.org

Serbia politsei andis välja arreteerimisorderi endise paarikümne isiku suhtes, keda kahtlustatakse sõjakuritegude toimepanemises Bosnia sõja ajal, eelmise aastakümne esimesel poolel.


AFP andmetel on tagaotsitavaks kuulutatute seas ka sõjaaegse Bosnia valitsuse liige ja hilisem Bosnia ja Hertsegoviina föderatsiooni president, akadeemik Ejup Ganić.

Seda kinnitas üks politseiallikas. Kokku tahetakse vahistada 19 väidetavat sõjaroimarit.

Belgrad kahtlustab neid osalemises ühes rünnakus endise Jugoslaavia armeekolonni vastu Sarajevos, samuti väidetavates intsidentides ühes haiglas ja sõjaväekasarmutes Bosnia pealinnas, rääkis allikas Beta uudisteagentuurile.

Ejup Ganić on bosnia akadeemik ja mehaanikaprofessor, kes kuulus sõjaaegsesse Bosnia valitsusse ning oli hiljem loodud liitriigi presidendiks esmalt aastail 1997-1999 ja uuesti aastail 2000-2001.

Serbia politsei andis arreteerimisorderid välja vastuseks Serbia sõjakuritegude tribunali uuriva kohtuniku Milan Dilparići palvele.

Belgradi munitsipaalkohtu pressiesindaja Ivana Ramić kinnitas Beta agentuurile, et orderis mainitud 19 isikut kahtlustatakse sõjakuritegudes sõjavangide vastu ja ebakonventsionaalsete meetodite kasutamises 1992.-1995. aastail kestnud relvakonflikti alguses.

1992. aasta mais Sarajevos toimunud Bosnia armee rünnakus Jugoslaavia sõjaväekonvoile hukkus 18 inimest ning veel paljud ohvitserid sõdurid ja tsiviilisikud said haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles