Psühholoog: vestlus Breivikiga oli nagu kohtumine Hannibaliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik tänasel kohtuistungil.
Anders Behring Breivik tänasel kohtuistungil. Foto: SCANPIX

Massimõrvari Anders Behring Breiviki küsitlemine oli nagu kohtumine Hannibal Lecteriga, kannibaliga õudusfilmist «Silence of the Lambs», ütles psühholoog tänasel kohtuistungil.

«Kohtumine Breivikiga oli peaaegu nagu kohtumine Hannibaliga,» ütles Eirik Johannesen, kes veetis 26 tundi rääkides 33-aastase äärmuslasega.

Johannesen kutsuti kohale Breiviki kaitseks, et anda kinnitada kohtule, et ta ei olnud eelmisel aastal 77 inimese tapmise ajal vaimuhaige, edastas AFP.

Breiviki süüd veresaunas ei ole seatud kahtluse alla, kuid tema terve mõistus on kohtuprotsessi keskpunktiks.

Johannesen ütles kohtule, et ta on «täiesti veendunud», et Breivik ei ole vaimuhaige, ja omistas talle poliitiliselt ekstreemse radikaalse nägemuse. «Tema ideoloogiat ei saa ravida ühegi teraapia või ravimiga,» sõnas Johannesen.

Eksperdid on vaielnud Breiviki terve mõistuse üle ja kohus on käskinud esitada psühhiaatrilised hinnangud. Esimene neist kinnitas eelmisel aastal, et Breivik kannatab «paranoidse skisofreenia» all ja seega ei olnud vastutav oma tegude eest. Teise hinnangu järgi oli ta piisavalt terve mõistuse juures.

Psühhiaatria professor Einar Kringlen usub, et teine hinnang on õigem. «Kurjust ei saa alati seletada haigusega,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles