Raidma: Saber Strike tugevdab kollektiivkaitset

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppuse Saber Strike tarbeks saabusid Eestisse ka USA ründe- ja transpordilennukid.
Õppuse Saber Strike tarbeks saabusid Eestisse ka USA ründe- ja transpordilennukid. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna külastasid riigikogu riigikaitse- ja väliskomisjoni liikmed Ämari lennubaasi ja tutvusid selle arengutega ning õppuse Saber Strike käiguga.

«Sai veelkord kinnitust, et Ämari lennubaas on väga tähtis Eesti iseseisvale kaitsevõimele,» ütles riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma. «See on väga oluline, et meie õhuväe spetsialistid saavad koostöös meie liitlastega harjutada oma tööprotseduure võimalikult reaalsetes oludes.»

Riigikaitse- ja väliskomisjoni liikmed said ülevaate Ämari lennubaasi hetkeseisust ja õppusest Saber Strike ning tutvusid Ameerika Ühendriikide õhuväe ründelennukitega A-10 ning tankurlennukiga KC 135. Samuti jälgisid parlamendiliikmed harjutusele suunduvate lennukite õhkutõusu.

«Meie riigikaitse toetub kahele sambale, meie kilbiks on esmane iseseisev kaitsevõime ja mõõgaks kollektiivkaitse koos liitlastega. Sellised õppused, nagu Saber Strike, ehitavad üles meie kollektiivkaitse võimekust,» ütles Raidma.

Saber Strike on USA Euroopa Väejuhatuse samaaegselt Eestis ja Lätis korraldatav õppus, mille eesmärgiks on üksuste koostöö harjutamine Afganistani operatsiooniks ja samalaadseteks operatsioonideks tulevikus.

Õppuse Saber Strike juhtstaap asub Tapa sõjaväelinnakus, Lätis Adazi polügoonil harjutavad koostööd maaväeüksused ja Ämari lennuväljal paiknevad Ameerika Ühendriikide hävitajad A-10 ning transpordilennukid KC-135.

Kokku osaleb õppusel üle 2000 kaitseväelase Eestist, Lätist, Leedust, Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast, Prantsusmaalt, Soomest, Suurbritanniast ja Saksamaalt.

11-22. juunini kestev Saber Strike on üks kolmest sellel kuul Eestis korraldatavast rahvusvahelisest õppusest. 3-22. juunini harjutavad USA merejalaväelased koos Eesti kaitseväelastega liitlasvägede tehnika ja varustuse kohaletoimetamist ja lahingukorda seadmist õppusel BALTOPS. Juuni lõpus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu liitlasvägede vastuvõttu arvutipõhisel õppusel Baltic Host.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles