Birma rahutustes on hukkunud vähemalt 25 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma rahutustes süüdatud maja 12. juunil
Birma rahutustes süüdatud maja 12. juunil Foto: SCANPIX

Birma religioossetes viis päeva kestnud rahutustes on tapetud vähemalt 25 inimest ja 41 on saanud haavata, ütlesid ametivõimud täna.

Hädaolukord kuulutati välja Birma lääneosas asuvas endises Arakani osariigis Rakhine'is, mida on viimastel päevadel raputanud tänavarahutused ja süütamised, mis panevad proovile eelmisel aastal valitud valitsuse.

«Umbes 25 inimest on rahutustes hukkunud,» ütles tundmatuks jääda sooviv valitsuse esindaja AFP-le. Ta ei avaldanud detaile, kuidas nad surid ja kas nad olid budistid või moslemid. Esindaja lisas, et vähemalt 41 inimest on saanud haavata.

Hukkunute arv ei sisalda kümmet moslemit, kelle tapsid budistid 3. juunil kättemaksuks ühe naise vägistamise ja tapmise eest, mis vallandas Rakhine'i tänavatel vägivallalaine.

Inimõigusteorganisatsioonid kardavad, et surmasaanute arv on palju kõrgem.

Rakhine'is, mis piirneb Bangladeshiga, domineerivad budistid, kuid on koduks suurele hulgale moslemitele, sealhulgas maailma kõige tagakiusatumale Rohingya rahvale.

Birma valitsus on Rohingya inimesed kuulutanud välismaalasteks, kuid paljud kodanikud peavad neid illegaalseteks immigrantideks ja on nende suhtes väga vaenulikud. Rahutuste käigus on süüdatud nende kodusid.

Üks Rakhine'i tuletõrjujatest ütles, et mõned Rohingya rahvusest elanikud said vigastada, kui nad püüdsid põgeneda põlevatest kodudest.

«Me kõik tunneme neile kaasa. Me nägime naisi ja lapsi oma elu eest jooksma. Me kõik oleme siiski vaid inimesed,» lisas tundmatuks jääda sooviv tuletõrjuja.

ÜRO andmetel elab Birmas kuni 800 tuhat Rohingya rahvusest inimest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles