EL: ärge rajage teise kohta uut Guantanamot

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo sõjaväebaasis asuv Camp Justice, kus toimuvad sõjatribunalid terrorikahtlusaluste üle.
Guantanamo sõjaväebaasis asuv Camp Justice, kus toimuvad sõjatribunalid terrorikahtlusaluste üle. Foto: AFP / Scanpix

USA ei tohi lasta oma Bagrami sõjaväebaasil Afganistanis muutuda uueks Guantanamoks, kui ta tahab, et Euroopa Liit aitaks Kuubal asuvat vangilaagrit sulgeda, manitsetakse ELi salajases poliitikadokumendis.


Ühendriikide president Barack Obama andis oma ametiaja ühe esimese asjana käsu sulgeda Guantanamo vangilaager, kus peetakse kinni 245 terrorismis kahtlustatavat isikut.

Obama ei ole aga veel otsustanud, mida teha Bagrami vanglaga, kus on üle 600 vangi, ja kas jätkata töid 60 miljonit dollarit maksva vanglakompleksi kallal.

«Guantanamo laagrit ei saa lihtsalt mõnda teise kohta üle viia,» seisab Reutersi käsutusse jõudnud ELi dokumendis.

«Guantanamo ümberpaigutamine, ilma et lahendataks terroris kahtlustatavate määramata ajaks ja kohtuta kinnipidamise küsimust, ei ole kooskõlas EL-i põhiõiguste poliitikaga.»

Obama administratsioon teatas möödunud nädalal, et ei kaldu kõrvale ekspresidendi George W. Bushi administratsiooni positsioonist, mille kohaselt ei ole Bagrami kinnipeetavatel õigust USA kohtutele poole pöörduda.

ELi saladokumendis öeldakse, et ühenduse abi USA-le Guantanamo vangide asjus sõltub Washingtoni üldisest terroritõrjepoliitikast, seal hulgas kinnitusest, et Bagram ja teised laagrid ei muutu Guantanamoks.

USA loodab saada EL-ilt nõusoleku võtta vastu Guantanamost vabanevad vangid, keda ei saa saata tagasi kodumaale, sest seal võidakse neid piinata ja taga kiusata.

Uue Guantanamo eest hoiatavat dokumenti hakkavad arutama ELi liikmesriikide valitsused. Üks selle autoreid - Euroopa Komisjoni õigus- ja julgeolekuvolinik Jacques Barrot külastab märtsi keskel koos ELi eesistuja Tšehhi siseministri Ivan Langeriga ka Washingtoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles