Kümme käsku tulevad koos räpiga lavale

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Sarv ja Elina Pähklimägi Polygonteatri täna esietenduvas tükis «Hapnik».
Kristjan Sarv ja Elina Pähklimägi Polygonteatri täna esietenduvas tükis «Hapnik». Foto: Polygon

Sügisel loodud Polygonteater tuleb uue lavastusega, Irkutski kirjaniku Ivan Võrõpajevi «Hapnikuga». Lavastust tutvustavas klipis Polygonteatri kodulehel teatab Kristjan Sarv, et on teatri NO99 endine näitleja ja otsib nüüd vabakutselisena tööd. Kel midagi pakkuda, helistagu.


Kuidas seostub reklaamklipp lavastusega «Hapnik», mille kohta on teada, et 2003. aastal esitas Moskva Teater.doc seda retsitatiivses vormis räpilauludena DJ saatel ning sai Kuldsel Maskil preemia uuenduse kategoorias?

«Tule ja vaata!» ütleb selle peale lavastaja Tamur Tohver. «Lavastuses on seos selle videoklipiga ja nutikamad leiavad selle üles.»

«Hapniku» tekst põhineb kümnel käsul, kuid ümberpööratud vormis. «Väga üheselt öeldakse ikka, et me peaks käima kümne käsu järgi, aga vaadake, sõbrad, millise maailma te meile jätate või annate,» ütleb Tohver. On see taas ühiskonnakriitika?

Tohver selgitab, et kümme käsku on üks variant, kuidas indiviid ja maailm saaksid olla kooskõlas, ja see oleks üpris ideaalne variant. Kuid keerukus seisab selles, et inimene kipub seda ideaalset maailma kõigutama.

«Võib-olla ongi see hapnikupuudus?» küsib ta.

Lavastuse vormi nimetab Tohver tseremooniaks. «MC on ju master of ceremony. Ning räpi elemendid saavad alguse gospelmuusikast. Žanrid vahelduvad, aga vorm jääb ju samaks. Äkki saab Kultuurikatlast kirik,» räägib Tohver. 

Samuti nagu segunevad lavastuses žanrid, on «Hapniku» plakatitel kasutatud tänapäevast eesti-inglise keele segu: ambient ja action, beat ja movement, valgus ja heli. Tohver on valmis selleks, et leidub keeleinimesi, kes kohe vilkalt näppu viibutavad, kuid lavastaja põhjendab, et eri keelte kasutamine on sümboolne ning märgib oma segasusega, et ka maailm, milles me elame, on väga sassis.

«HAPNIK»


•    2003 kirjutas Ivan Võrõpajev näidendi


•    2003 esietendus Moskvas Teater.doc-is, lavastaja Viktor Rõžakov


•    1970ndatel sündinud põlvkonna poliitiliste ja teatrialaste tõekspidamiste manifest


•    Käsitleb Piibli kümmet käsku ümberpööratud vormis ja räpistiilis


•    2009 lavastas «Hapniku» Tamur Tohver


•    Laval: Elina Pähklimägi ja Kristjan Sarv


•    Ambient ja action: Tamur Tohver


•    Outlook ja flash: Reet Aus


•    Beat ja movement: Päär Pärenson


•    Pärast etendust afterparty


•    Esietendus Polygonteatris Tallinna Kultuurikatlas (Põhja pst 27a) täna kell 19

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles