Keskerakond tahab kaotada maavanemad

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Keskerakond teeb täna riigikogule ettepaneku kaotada maavanemad, sest nende roll on muutunud tühiseks ning nad on muutunud poliitbroilerite hüppelauaks.

Täpsemalt annab keskfraktsioon riigikogule otsuse eelnõu, et parlament teeks valitsusele ettepaneku töötada välja õiguslikud alused maavalitsuste tegevuse ümber korraldamiseks ning maavanema institutsiooni lõpetamiseks, teatas erakonna pressiesindaja.

«See võiks saada esimeseks sammuks haldusreformi läbi viimisel,» ütles keskfraktsiooni liige Tarmo Tamm. «Just nii anname tõuke omavalitsusliitude koostöö ja pädevuse suurendamiseks.»

Tema sõnul on kogu raha ja otsustusõigus koondatud ministeeriumite pädevusse, mistõttu on maavalitsuse roll pelgalt ministrite otsuste vahendamine.

«Sisuliselt ei ole maavanemal enam pädevust maakonna ulatusega protsesse juhtida,» selgitas pikaaegne omavalitsusjuht Tamm.

Tema väitel ei täida maavanemad enam oma põhiülesannet maakonna tasakaalustatud arengu eest hoolitsemisel. «Maavanema ametikoht on muutunud pelgalt poliitiliseks hüppelauaks, mille abil pääseda riigikokku. See süsteem vajab muutmist.»

Aastatel 2009-2011 on ametisse määratud 12 maavanemat, kes kõik kuuluvad kas Reformierakonda või Isamaa ja Res Publica Liitu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles