Kasehalge jätkub jälle ka ahjudesse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal Laiksaare metskonnas käivad tööd veel täie hooga, kuid puiduhinna langus kipub metsamehi juba pitsitama.
Pärnumaal Laiksaare metskonnas käivad tööd veel täie hooga, kuid puiduhinna langus kipub metsamehi juba pitsitama. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Majanduskriisi tõttu on palkide hind kukkunud aastaga poole võrra, viiendiku võrra on odavamad küttepuud. Paberivabrikuist jääb nüüd kasehalge üle ka ahju panemiseks.



Pärnumaa Laiksaare metsnik Mart Sisask rääkis, et tänavu on hea metsategemise talv.
Külma jagub ja traktorid pääsevad metsa. Ainult et kui puiduhind langeb, siis hakkab nappima raha metsa istutamiseks, noorendike hooldamiseks ja maaparandustöödeks. «Kõik asjad on omavahel seotud,» rääkis Sisask.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) juhatuse liige Tavo Uuetalu kinnitas Sisaski kartust. Tööd tegemata veel ei jää, aga praeguste puiduhindade ja nõudluse juures ei pruugi riikliku metsafirma kasumist sentigi alles jääda. Mullu oli RMK kasum 140 miljonit krooni, metsatuluna maksti riigieelarvesse 216 miljonit krooni.

Skandinaavlased ei osta

Hädade põhjuseks on puidu hind – nii palk kui ka paberipuu on Uuetalu sõnul poole odavam kui aasta tagasi. Saepalgi hind oli aasta tagasi 1300–1400 krooni tihumeeter, paberipuul üle 1000 krooni tihumeeter. Praegu on hinnad vastavalt 600–700 krooni ja ligi 500 krooni tihu.

«Kõige tõsisem probleem on, et Skandinaavia paberitööstused ei osta meilt enam paberipuud,» ütles Uuetalu. «Kunda puitmassitehas ja uuesti tööle hakanud Kehra paberivabrik on selles olukorras suureks abiks.»

Metsandusringkondades sahistatakse: olukord on nii halb, et isegi paberipuulaevad olevat müügis – nende omanikud ei looda enam, et vedu üle mere võiks taastuda.

Uuetalu sõnul on praegu majaomanikel üle 30 aasta taas võimalus riigimetsast kasehalge koju tellida. RMK müüb eraomanduses küttepuufirmade meelehärmiks kaske 438 krooni tihumeeter. Veel aasta tagasi oli hind üle 1000 krooni.

Uuetalu sõnul raius RMK talvel täismahuga, praegu hakatakse tööd piirama. Ta märkis, et metsameestele lepinguid üles öelda on keeruline, enamik saemehi on siiski tööl lepingutega alltöövõtjate juures.

Hiiumaa puidufirma Halupuu juht Janis Üksik kinnitas seevastu, et nende firma on tänavu eksporti suurendanud. Äsja alustas ettevõte müüki Helsingis ja Soome pealinna lähiümbruses. «Helsingist 80 kilomeetri raadiuses suudame ise puud laiali vedada, meie reklaamid peaksid kohe ilmuma,» ütles Üksik.

Seni vedas firma enamiku lõhutud ja pakendatud küttepuudest Taani ja väiksemaid koormaid ka Saksamaale. Kodumaise nõudluse kohta ütles Üksik, et hoolimata ligi 20 protsenti langenud hinnast küttepuid ei osteta.

«Meilt veel võetakse, sest väikseim kogus on neli ruumi, inimene võtab kaks kasti ära ja pooleteise kuu pärast tellitakse uus,» kirjeldas olukorda Üksik. «Aga firmad, mis müüvad saagimata ja lõhkumata pikki ahjupuid koormate kaupa, on raskustes, sest inimesed ei jaksa korraga suurt koormat osta.»

Hiidlaste firma müüs aasta tagasi küttepuid 800 krooni ruum, praegu on hind 650 krooni. Nende teenus on Eestis üks kvaliteetsemaid ja kallimaid.

Petturfirmad tagasi

Ka Harjumaa puidufirma Tulepuu müügijuht Anti Ööbik märkis, et hinnad ja läbimüük on kukkunud. Nende firmas umbes 600-krooniselt ruumihinnalt ligi 500 krooni peale. «Taas on tekkinud palju väikesi firmasid, kes tellija hoidmisest ei hooli ja petavad,» ütles Ööbik.

Küttepuude hinda määravad aga Eestis ka hakkpuidu koostootmisjaamad. Väo jaama juht Andres Tauker märkis, et firmal on pikaajalised lepingud. Tema sõnul on esialgu keeruline hinnata Väo ostude mõju üldisele hinnale, sest see on omakorda olnud moonutatud nafta rekordhinnast mullu suvel.

RMK raiemaht

•    RMK raius 2008. aastal 2,10 mln tihu puitu 1,47 miljardi krooni väärtuses, keskmine hind oli 699 krooni tihumeeter.
•    Mullu jaanuaris oli keskmine müügihind 897 krooni, detsembris 549 krooni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles