Simmi värbaja sai Eesti elamisloa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KAPO

Herman Simmi värvanud Vene välisluure ohvitser Valeri Zentsov nautis kümmekond aastat tagasi valitsuse eriloal Eesti elaniku staatust, tema järeltulija Sergei Jakovlev tegutses aga hoopis Madridis, kus Simmiga ka fotole jäi.


Zentsov (62) pidi Eestist lahkuma pärast seda, kui isamaaliitlase Mart Laari valitsus keeldus 1999. aasta 6. augustil talle uue Eesti elamisloa andmisest. Aasta enne seda oli Zentsov elamisloa pikenduse igasuguste probleemideta saanud koonderakondlase Mart Siimanni valitsuselt.



Laari valitsus põhjendas Zentsovi elamisloa pikendamata jätmist sellega, et mees teenis aastail 1970–1991 välisriigi relvajõududes kaadrisõjaväelasena ja täitis polkovniku auastmes julgeolekuülesandeid.



Turist osutus riigireeturiks


Kuigi 1991. aasta 31. detsembril arvati Zentsov ametlikult reservi, teame tagantjärele, et mees jätkas Eestis varjatult Venemaa välisluureteenistuse teenimist ning värbas 1995. aastal politseist lahkumise järel pettunud Simmi.



Pärast Zentsovi sunnitud lahkumist Eestist vahetus peagi ka Simmi kontaktisik. Selleks sai teine Vene välisluureohvitser, Sergei Jakovlev. Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Aleksander Tootsi sõnul pole Jakovlev erinevalt Zentsovist elanud Eestis ühtegi päeva.



Jakovlevi elukoht oli Hispaania pealinnas Madridis, kus ta esines Portugali ärimehe Antonio de Jesus Amorett Grafina. Välisriikide julgeolekuteenistused kahtlustasid juba mõnda


aega, et ärimehena esinenud mees on seotud Vene eriteenistustega. Prantsuse ajalehe Le Nou­vel Observateur teatel hoiti tal seetõttu pikka aega silma peal.



Arusaadavalt vältis Jakovlev alias Jesus kokkupuuteid Vene saatkonnaga ja nii üritasid välisriikide agendid tema suhtlusringkonna tuvastamiseks pildistada kõiki mehega kohtunud inimesi. Pealtnäha ei äratanud Jesusi kontaktid vähimatki kahtlust.



Nii kuni 2007. aasta sügiseni, kui Jesus jäi ühes kohvikus fotoobjektiivi ette hetkel, mil ta otsekui juhuslikult vahetas mõned repliigid sõbralikult naeratanud hallipäise, tüseda kehaehitusega turistiga.



Jakovlev redutab Moskvas


Prantsuse ajalehe teatel käivitasid just sellest kohtumisest tehtud fotod operatsiooni, mis viis lõpuks Jesusi paljastamiseni. Sest agentide jahmatuseks ei vaadanud neile fotodelt vastu mitte kohmetu turist, vaid hoopis NATO julgeolekukomiteesse kuulunud Herman Simm. Nagu selgus, oli mees abikaasa Heetega «juhuslikult» samal ajal selles Lõuna-Euroopa riigis puhkusel.



Luuremaailmas aga juhustesse ei usuta ning nii algas ka Simmi paljastamiseks korraldatud jälitusoperatsioon, milleks kulus peaaegu aasta, enne kui Simm asitõenditega vahistati.



Jesus ehk luureohvitser Jakovlev oli selleks ajaks jõudnud oma Madridi korterist kaduda. Kaitsepolitsei oletab, et ilmselt on mees praegu Moskvas, kus teda tänutäheks eduka operatsiooni eest omamoodi kangelasena koheldakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles