Kahepäevane raamatupaanika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Rudi tutvustus Ernst & Youngi kodulehel.
Marko Rudi tutvustus Ernst & Youngi kodulehel. Foto: www.ey.com

Peaaegu poole aasta jooksul, mil Herman Simm eeluurimise all oli, imbus pidevalt avalikkuse ette riigireetmise masendavaid üksikasju. Kuid aset leidis ka üks lustakas episood, mis esiotsa Simmi küll haiglavoodisse viis ja kapo töötajad paanikasse ajas.


See lugu algas ööl, kui Simmi süda streikima hakkas ja ta kiirabiga arestimajast haiglasse viidi. Tähtsa patsiendi juurde kihutanud kapo töötajate näod muutusid ehmatusest kaameks, kui nad terviserikke põhjuse tuvastasid.



Nimelt oli arestimaja raamatuhoidlast Simmile antud ingliskeelne raamat venelaste kasuks töötanud Ameerika luurajast. Paanika põhjustas aga see, et raamatu mitmele leheküljele oli peenikese hariliku pliiatsiga kirjutatud read stiilis «me oleme sinuga», «me ei ole sind unustanud», «pea vastu», «toetusgrupp juba tegutseb sinu heaks» ja «kõik on kontrolli all».



Asjaosalistele oli avastus täielik šokk. Kuidas said reeturi kaasvõitlejad, Vene spioonid, imbuda arestimajja ja saata talle salasõnumeid? Mida pidid peenes kirjas read tähendama? Kes need kirjutas?



Esiotsa olid vastuluurajad veendunud, et kõik ongi nii, nagu paistab – salasõnumid on mõeldud just Simmile. Käivitati välkoperatsioon. Luubi alla võeti arestimaja töötajad, üles otsiti inimene, kes raamatu arestimajja tõi ning tunnistas, et kirjutas mõistatuslikud tekstid.



Paanikas Simm keeldus koguni arestimajas pakutavast toidust, kartes, et venelased võivad ta jälgede hävitamiseks mürgitada. Tõde, mis 48 tunniga päevavalgele toodi, heitis kapo õlult hetkega tonnise hirmukoorma. Nimelt selgus, et veidi varem istus samas arestimajas audiitorfirma Ernst & Young Baltic juhtivkonsultant Marko Rudi, keda kahtlustatakse Iraagi riigi ülesehituseks mõeldud rahast kuni miljoni dollari kõrvaldamises.



Just Rudile oli tema naistuttav arestimajja toonud spiooni eluloo salasõnumitega, mille iva oli trööstitusse keskkonda sattunud pintsaklipslasele tuge anda. Kas ta seda sai või mitte, kuid Rudi oli teose läbi lugenud ning selle arestimaja raamatuhoidu teistele saatusekaaslastele jätnud. Aimamata, et see satub peagi juhuslikult riigireetur Simmi kätte.



«Oli tõesti selline humoorikas lugu, mis tekitas hetkelise paanika, ent lõpuks osutus totaalseks juhuste kokkulangevuseks,» nendib kapo peadirektori asetäitja Aleksander Toots. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles