Parlamendiparteid ei kipu palgatõusu raha loovutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar teatas, et IRLi parlamendifraktsiooni liikmed on valmis oma portfellide lukud lahti lööma ja palgatõusust saadava raha riigieelarvesse tagasi maksma.
Mart Laar teatas, et IRLi parlamendifraktsiooni liikmed on valmis oma portfellide lukud lahti lööma ja palgatõusust saadava raha riigieelarvesse tagasi maksma. Foto: Raigo Pajula

Ükski teine riigikogu erakond ei kavatse hoobilt järgida Isamaa ja Res Publica Liidu eeskuju maksta riigikassasse tagasi palgatõusust saadav raha.


IRLi esimees Mart Laar teatas eile, et nende parlamendifraktsiooni liikmed maksavad vabatahtlikult oma palgatõusu ehk 3388 krooni kuus riigikogu realiikme pealt riigieelarvesse tagasi.



Laari sõnul on eetiliselt mõeldamatu, et riigikogu liikmete palgad praeguse majanduskriisi taustal tõuseksid.



Riigikassat ei toida


Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Rein Aidma suhtus Laari teatesse kriitiliselt. «Ma pole populist – keda toetan, on minu enda asi,» lausus Aidma. Kui mõni reformierakondlane tahab oma raha annetada riigikassasse või kuhugi mujale, siis jääb see Aidma sõnul tema enda otsustada.



Roheliste fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg kinnitas, et riigikassasse nemad oma palgatõusu küll tagasi maksta ei kavatse, sest see kuluks eelarveaukude lappimiseks, mida erakond ei toetanud.



Riigieelarve lappimine ei aita Strandbergi hinnangul lahendada Eesti ees seisvaid probleeme. Sestap kaaluvad rohelised tema sõnul hoopis seda, et toetada näiteks korteriühistute energiasäästu alast nõustamist. See aitaks tema sõnul ühiskonda märksa enam.



Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar nimetas IRLi ettepanekut samuti populistlikuks ja tuletas meelde ideed kehtestada astmeline tulumaks. Selle kohaselt kehtestaks riik üle 25 000-kroonisele sissetulekule 33-protsendilise tulumaksu, mis tooks Savisaare sõnul riigikassasse hoopis enam raha kui palgatõusust loobumine.



Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor lausus, et tegelikult tegid sotsid sarnase ettepaneku juba enne riigikohtu otsust, mis tunnistas riigikogu palkade külmutamise põhiseaduse vastaseks.



Igaüks otsustab ise


Toona arutati, mida riigikohtu võimaliku otsuse korral teha, ent suuremad fraktsioonid olid Nestori mäletamist mööda vastu ja ka IRL jäi kõhklevale seisukohale. Nestor oletas, et suuremad fraktsioonid polnud kindlad, kas kõik nende liikmed on ikka nõus vabatahtlikult palgatõusust loobuma.



Nestori sõnul on praegu sama kokkuhoid saavutatud kuluhüvitiste kärpimisega. Sotsiaal­demokraatide fraktsioon arutab edasisi samme, ent Nestor ise eelistaks kõigi fraktsioonide ühist tegutsemist.



Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli kinnitas, et käsu korras keegi nende fraktsioonis midagi tagasi maksma ei pea. Rahvaliidu fraktsioonis on arutatud pigem erinevate mittetulundusühingute toetamist.



Rüütli sõnul on see väga hea mõte, ent jääb ikkagi iga saadiku enda otsustada. Ka Rüütli tuletas meelde, et riigikogu liikmete kuluhüvitisi kärbiti 30 protsendilt 10 protsendile.



Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Jürgen Ligi kritiseeris pärast Laari teadaannet kiirelt oma blogis tema sõnumit.



«On tõestatud, et palgateemaliste rinnarebimiste ajal lõpevad sisulised poliitilised debatid ja uuenduslikud ideed, sest konkurentsireeglid nõuavad demonstratiivsust ja alapakkumisi. Palgateema saab sellises olukorras töö asendajaks,» kirjutas Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles