Economist: Eesti tegutsemine Simmi suhtes oli rabav

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Peeter Langovits

Inglise uudisteajakiri The Economist kirjutab, et viis, kuidas Eesti riigireetmises süüdi mõistetud Herman Simmiga käitus, on rabav, sest teistes riikides ei lähe Venemaa heaks spioonitööd teinud inimesed reeglina kohtu alla.

 
Ajakirja andmetel polnud  Simm ainus spioon NATO kõrgematel tasanditel, Simmi operatsiooni tulemusena liiguvad mitmed riigid edasi veel viit juhtniiti mööda. 

The Economist kirjutab, et endine KGB kaastöötaja Valeri Zentsov värbas Simmi Vene välisluure SVR teenistusse 1995. aastal Tuneesias.

Simmi ei šantažeeritud ega pakutud talle esialgu altkäemaksu, ta soovis lihtsalt tagasi oma Nõukogude-aegset polkovniku auastet, kinnitab ajakiri tänases Postimehes ilmunud versiooni.

Ajakirja järgi jäi Simmi edasine kontaktisik SVRiga, valenime all esinenud Sergei Jakovlev vahele, kui püüdis värvata oma teenistusse ühe teise riigi luureohvitseri. Nii vaatluse alla sattunud Jakovlevi nähti omakorda kohtumas Simmiga.

Eesti julgeolekujõududele jäi nüüd keeruline ülesanne Simmi tõendite kogumiseks jälgida ilma tema kahtlust äratamata. Selle operatsiooni edukas läbiviimine teenis meie julgeolekuasutustele välisriikides ohtralt kiitust, märgib ajakiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles