Politsei: protokolli võltsinud politseinikku poleks saanud pensionist ilma jätta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Politsei- ja piirivalveameti väitel ei saanud amet väärteoprotokolli võltsinud politseiniku pensionile minekut keelata ja ka teenistuspensionist ilmajätmine pole tema puhul võimalik.
 

Postimees kirjutas neljapäeval, kuidas Pärnu politsei juhtivametnik Eili Mesipuu võltsis veebruaris kinni peetud autojuhi liiklusrikkumise süü kinnistamiseks tagantjärele väärteoprotokolli. Autojuht esitas Mesipuu kohta avalduse ja uurimise tagajärjel tunnistas politseinik süü üles ning siirdus kiirkorras politseipensionile, et mitte kaotada lisapensioni saamise õigust.

Politsei- ja piirivalveameti lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht ütles Postimehele, et see, et Mesipuul võimaldati pensionile siirduda, pole heakskiit kuriteo tagajärgedest hoidumisele.

«Antud juhul ei olnud tegemist selle heakskiitmisega. Eili Mesipuu lahkumisavalduse esitamine oli tema vaba otsus ja seadus ei anna tööandjale õigust seda mitte vastu võtta. Vastavalt seadusele käib töötaja vabastamine ühekuulise etteteatamisega. Millal tööandja selle rahuldab, on kokkulepe töötaja ja tööandja vahel,» sõnas Tammeleht.

Tammelehe sõnul ei anna Mesipuu rikkumine alust teda politseipensionist ilma jätta. Nimelt sätestab politsei ja piirivalve seadus konkreetsed karistusseadustiku sätted, mille alusel süüdi mõistetud politseiametnikelt võib võtta teenistuspensioni.

«Selleks on karistusseadustiku 15. peatükis ja 17. peatüki teises jaos sätestatud süüteod, mille eest seadus näeb ette vähemalt kuni viieaastase vangistuse. Eili Mesipuule esitati kahtlustus karistusseadustiku paragrahvi 299 järgi, mille sanktsioon näeb ette kuni kolmeaastase vangistuse. Seega Eili Mesipuule etteheidetav tegu on küll sätestatud karistusseadustiku 17. peatüki teises jaos, kuid sanktsioon jääb alla politsei ja piirivalve seaduse kehtestatud viieaastast kriteeriumi.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles