President Ilves: euroala saab oma kriisi ületada mängureeglitest kinni pidades

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Liis Treimann

President Toomas Hendrik Ilves rääkis Austria ajalehele Die Presse antud intervjuus muuhulgas seda, et kokkuhoiu ja majanduskasvu vahel ei ole vastuolu ning et euroala saab oma kriisi ületada kehtestatud reeglitest kinni pidades.


Vastuseks küsimusele, kas Lõuna-Euroopa on Eestis ja Lätis läbi viidud karmi säästupoliitika jaoks liiga mandunud, ütles Ilves: «Ausalt öeldes ma ei tea seda. Igal juhul ei läheks ma nii kaugele, et kellelegi mandumist ette heita. Meie Eestis oleme arvamusel, et edasiliikumiseks on tarvis tõsiseid reforme. Kui finantskriis 2008. aastal algas, ei olnud meil võimalust Euroopa Keskpangalt abi küsida. Meil ei olnud muud valikut kui kärpida väljaminekuid. Et valijad seejärel valitsuse ametisse tagasi valisid, näitab, et laialt levinud tees, et valijad ei toeta säästumeetmeid, on väär. Aga võib-olla on see ka õige ja meie, eestlased, oleme lihtsalt veider rahvas.»

Ta rääkis ka, et ei jaga Prantsusmaa uue presidendi François Hollande’i arvamust, et kokkuhoiu ja majanduskasvu vahel on vastuolu. «Ei, see on kategooriate segiajamine. Kokkuhoid on poliitiline vahend ja majanduskasv on tulemus. Säästupoliitika võib samamoodi majanduskasvule viia nagu Keynesi stiimul. Selle kohta on piisavalt argumente, et Eesti säästuprogramm oli pikas plaanis kasvupoliitika. Ma ei saa tõsiselt võtta väidet, et säästmine ja majanduskasv üksteist välistavad,» ütles Ilves ajalehele.

Euroala kriisi saab presidendi hinnangul ületada mängureeglitest kinni pidades. «Nõudeid, et puudujäägi piir peab olema kolm protsenti ja võla ülempiir 60 protsenti SKTst, ei ole ju välja mõelnud mingid peast segased teadlased Frankfurdis. Teame, et kui riigivõlg ületab teatud piiri, käivitub allakäiguspiraal. See on empiiriliselt tõestatud. Oleme hea meelega nõus nende reeglite kohandamise üle läbirääkimisi pidama. Ei tohi aga nii olla, et eeskirjad võetakse vastu, aga nendest ei peeta kinni. Seda ei saa valijarahvale Eestis – ega mujal – maha müüa.»

President Ilvese intervjuud saab täispikkuses lugeda siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles