«Keskpäevatund»: rahastamisskandaal pole Reformierakonna populaarsusele veel mõju avaldanud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

Raadio Kuku saates «Keskpäevatund» osalejad nentisid, et Reformierakonna rahastamisskandaali mõju ei ole erakondade igakuises reitingutabelis veel näha, kuid see ei tähenda, et skandaal poleks erakonna populaarsust mõjutanud.


«Me peame tõdema, et vaatamata kolm nädalat õhus olnud erakondade rahastamisskandaalile, mis puudutab eelkõige Reformierakonda, ei ole see Reformierakonna toetust oluliselt mõjutanud. Küll aga on see mõjutanud nende inimeste hulka, kes ütlevad, et neil ei ole tänasel päeval erakondlikku eelistust. Selliste inimeste hulk on kaheksa protsendi võrra kasvanud,» rääkis saatejuht Ainar Ruussaar. See tähendab tema sõnul, et selle võrra on vähenenud potentsiaalne toetus kõikidele erakondadele.

Parteisid tabanud skandaalide järellainetused aga ongi Ruussaare väitel pikema vinnaga. «Need ei tule kahe-kolme nädalaga. Nii võib ennustada, et näiteks juulis või augustis võib tagasilöök Reformierakonnale olla hoopis suurem. Teine asi on see, et need tagasilöögid ei ole järsud. Et need kukkumised ei ole järsud, vaid skandaalid hakkavad erakonna populaarsust vaikelt ja vähehaaval sööma. Näiteks see, mis on pärast elamislubade skandaali juhtunud IRLiga, kelle toetus hakkas protsenthaaval murenema,» ütles Ruussaar.

Priit Hõbemäe sõnul tähendab suur erakondades pettunute hulk seda, et kellelgi on kusagil võimalik nii-öelda Tarandit teha, sest sellised inimesed on väga altid protestikandidaatidele. Ning see võib juhtuda kõigepealt proovina järgmistel kohalike omavalitsuste valimistel või siis juba järgmistel riigikogu valimistel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles