Suu Kyi võttis 21 aastat hiljem vastu Nobeli rahupreemia

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma demokraatia sümbol Aung San Suu Kyi.
Birma demokraatia sümbol Aung San Suu Kyi. Foto: SCANPIX

Birma opositsioonijuht Aung San Suu Kyi võttis täna Norra pealinnas Oslos vastu talle 1991. aastal antud Nobeli rahupreemia.

«Nobeli rahupreemia avas ukse minu südames,» ütles Birmas demokraatia eest võideldnud Suu Kyi preemiat vastu võttes, lisades, et mainekas auhind julgustas teda võitlust jätkama, vahendas uudisteagentuur AFP.

Suu Kyi sai rahupreemia 21 aastat tagasi, kuid hunta hoidis teda koduarestis ja ta ei saanud seetõttu autasu vastu võtta. Suu Kyi asemel võtsid preemia vastu tema inglasest abikaasa ja nende kaks poega.

Birma hunta vabastas Suu Kyi kahe aasta eest, kuid naine on pidanud demokraatia eest võideldes maksma kõrget hinda. Hunta ei lubanud tal sõita Ühendkuningriiki, et jätta hüvasti oma 1999. aastal surnud vähihaige abikaasaga. Aastaid ei näinud ta oma kahte poega, lastelastega kohtus ta esimest korda pärast vabastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles