Vabadusvõitlejad avavad Tehumardi öölahingu paigas mälestuskivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehumardi mälestusmärk.
Tehumardi mälestusmärk. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Ligi 500 endist rindemeest avavad juulis Saaremaal toimuva 20. vabadusvõitlejate kokkutuleku raames Tehumardi öölahingu toimumispaigas mälestuskivi, kirjutab Saarte Hääl.

Avataval mälestuskivil saab olema lakooniline tekst: «Siin puhkes 8. oktoobril 1944 Tehumardi öölahing».

Et okupatsioonivõimude püstitatud mälestusmärgil ei ole toonaste ajalooliste sündmuste asukohaga mingit seost, sai Eesti Vabadusvõitlejate Liidu mõte saarlaste seas positiivse vastukaja, ütles Saaremaa vabadusvõitlejate ühendust juhtiv Hendrik Ilvik.

Kivi on kavas avada 15. juuli hommikul ja vabadusvõitlejad kutsuvad üles ka Tehumardi mälestuskivi panekut toetama ja tegema annetusi Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu arvelduskontole 10602009511001 SEB pangas, märksõnana tuleb lisada «Tehumardi».

Tehumardi öölahing toimus 8. oktoobri 1944 hilisõhtul Kuressaarest läänes Tehumardi küla lähedal Saksa ja Nõukogude väeüksuste vahel. Tehumardi öölahing oli üks Teise maailmasõja veriseimaid lahinguid Saaremaal. Lahing kujunes käsitsivõitluseks, mille käigus kaotas kumbki pool langenute ja vangistatutena umbes 200 meest.

Eesti vabadusvõitlejate kokkutulekul, mille suurimad üritused on kavandatud 14. juulile, on lubanud lisaks Eesti vanadele sõjameestele osaleda ka relvavennad Soomest, Lätist ja Leedust.

Lisaks kõnekoosolekule Kuressaare kesklinnas Vabadussõja ausamba juures toimuvad päevakohased üritused lossihoovis, kus peetakse kõnesid, asetatakse pärjad ja Saaremaa naiskodukaitsjad pakuvad sõdurisuppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles