Kreekas toimuvad otsustavad parlamendivalimised

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka Õigeusu Kiriku preester valimas.
Kreeka Õigeusu Kiriku preester valimas. Foto: SCANPIX

Kreekas toimuvad täna taas parlamendivalimised, mida peetakse referendumiks selle üle, kas riik jätkab euroalas või mitte.

Pääsu 300-liikmelisse parlamenti ennustatakse seitsmele erakonnale, kõige suuremad võiduvõimalused on arvamusküsitluste järgi aga paremtsentristlikul Uus Demokraatia parteil ja Vasakradikaalide Koalitsioonil SYRIZA, vahendas uudisteagentuur AFP.

Üks riigi kahest traditsioonilisest suurparteist, Uus Demokraatia, toetab rahvusvaheliste võlausaldajate nõutavat kasinusprogrammi, lubades siiski osa ELI ja IMFi laenuleppe tingimustest üle vaadata.

SYRIZA soovib aga laenuleppe täienisti tagasi lükata, kuid jätta riigi edasi euroalasse. Euroopa liidrite sõnul tähendaks laenuleppe tagasilükkamine aga seda, et Kreekal tuleb eurotsoonist lahkuda.

Parlamenti peaksid pääsema ka vasak­tsentristlik PASOK, sotsiaaldemokraatlik Demokraatlik Vasakpartei, parempoolne Sõltumatud Kreeklased, Kommunistlik Partei ja paremäärmuslik erakond Kuldne Koidik.

Hommikul avatud valimisjaoskonnad suletakse kohaliku aja järgi täna õhtul kell 19 (Eesti aja järgi samuti kell 19), misjärel peaksid selguma ka lävepakuküsitluste tulemused. Esialgseid valimistulemusi oodatakse aga õhtul kella 22ks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles