Lävepakuküsitlused: Kreeka valimised osutusid ülimalt tasavägiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreekas valiti parlamenti.
Kreekas valiti parlamenti. Foto: SCANPIX

Kreeka pühapäevased parlamendivalimised osutusid ülimalt tasavägiseks, jaoskondade sulgemise järel avalikustatud lävepakuküsitlused ei näita otsustavat edu ei konservatiividele ega vasakradikaalidele.

Küsitlused prognoosivad konservatiivsele Uuele Demokraatiale 27,5 kuni 30,5 protsenti ja vasakradikaalsele SYRIZA-le 27 kuni 30 protsenti häältest.

Valimistulemus mõjutab sügavas finantskriisis Kreeka tulevikku euroalas.

Juba valimiste eel oodati tasavägist heitlust Uue Demokraatia ja SYRIZA vahel. Konservatiivide esimees Antonis Samaras on hoiatanud, et Kreeka euroalast lahkumine oleks märksa karmimate tagajärgedega kui rahvusvahelisest päästepaketist tulenevad kasinusmeetmed. Eelmistel valimistel teiseks tulnud SYRIYA juht Alexis Tsipras on aga laenuleppe lubanud puruks rebida.

Kreeka valimissüsteem annab suure eelise võitjale, kes ka kõige napima ülekaalu korral saab parlamendis 50 lisakohta.

Pea kümmet miljonit Kreeka valijat püüdis mõjutada rahvusvaheline kogukond, kutsudes neid mitte vasakradikaalidele häält andma.

Pühapäevased valimised olid teised kuue nädala jooksul, sest 6. mai valimised panid parlamendi patiseisu ega lubanud uut valitsust moodustada. Ükski partei ei saa ilmselt ka sel korral enamust, nii ootab taas ees meeleheitlike koalitsioonikõneluste aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles