Kreeka valimised võitsid ilmselt konservatiivid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka valimistel võidutses konservatiivne partei Uus Demokraatia.
Kreeka valimistel võidutses konservatiivne partei Uus Demokraatia. Foto: SCANPIX

Kreeka pühapäevaste parlamendivalimiste võitjaks on esimese ametliku hinnangu kohaselt päästepaketti toetavad konservatiivid, kes edestasid kokkuhoiumeetmeid vastustavaid vasakradikaale ning saavad ühtlasi koos sotsialistidega parlamendis enamuse.

Tasavägistel valimistel kogus konservatiivne Uus Demokraatia 29,5 protsenti häältest, mis annab neile parlamendis 128 kohta. Vasakäärmuslik SYRIZA saab hinnangu kohaselt 27,1 protsenti ja 72 kohta.

Kreeka valimissüsteem annab suure eelise võitjale, kes ka kõige napima ülekaalu korral saab parlamendis 50 lisakohta

Sotsialistliku PASOK-i poolt hääletas valimas käinuist 12,3 protsenti, mis annab neile parlamendis 33 kohta. Sellega on kahel suuremal euromeelsel erakonnal 300-liikmelises parlamendis 151 mandaati.

Pea kümmet miljonit Kreeka valijat püüdis mõjutada rahvusvaheline kogukond, kutsudes neid mitte vasakradikaalidele häält andma.

Pühapäevased valimised olid teised kuue nädala jooksul, sest 6. mai valimised panid parlamendi patiseisu ega lubanud uut valitsust moodustada.

Valimistulemus mõjutab sügavas finantskriisis Kreeka tulevikku euroalas.

Juba valimiste eel oodati tasavägist heitlust Uue Demokraatia ja SYRIZA vahel. Konservatiivide esimees Antonis Samaras on hoiatanud, et Kreeka euroalast lahkumine oleks märksa karmimate tagajärgedega kui rahvusvahelisest päästepaketist tulenevad kasinusmeetmed. Eelmistel valimistel teiseks tulnud SYRIZA juht Alexis Tsipras on aga laenuleppe lubanud puruks rebida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles