ELi liidrid kutsusid Kreekat üles kiirelt valitsust moodustama

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Demokraatia liider Antonis Samaras eile pärast esialgsete valimistulemuste teatamist.
Uue Demokraatia liider Antonis Samaras eile pärast esialgsete valimistulemuste teatamist. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid kutsusid eile Kreeka erakondi üles kiiresti koalitsioonivalitsust moodustama. Lisaks teatasid nad oma jätkuvast toetusest riigi võlakriisi lahendamisel.

«Me loodame, et valimistulemused lubavad kiirelt valitsuse moodustada,» sõnasid ühisavalduses Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso, edastas uudisteagentuur AFP.

«Me seisame jätkuvalt Kreeka kui ELi perekonna ja euroala liikme kõrval,» seisis ühisavalduses lisaks.

Eile Kreekas toimunud valimistel võitsid päästepaketti toetavad erakonnad parlamendienamuse. Olukorras, kus peaaegu kõik hääled olid üle loetud, hõivas paremtsentristlik Uus Demokraatia 300-kohalisest parlamendis 129 kohta. Vasakäärmuslik SYRIZA sai 71 kohta ja vasaktsentristlik PASOK 33 kohta.

Uue Demokraatia liider Antonis Samaras sõnas pärast eilset valimisvõitu, et riigil pole aega minutitki kaotada. «Me kutsume kõiki euroalas püsimist pooldavaid poliitilisi jõude liituma rahvusliku ühtsuse valitsusega,» sõnas ta.

Valimistel kolmandaks jäänud PASOK tegi avalduse, kus sõnas, et on valmis Uue Demokraatiaga koalitsiooni moodustama, kuid soovib, et valitsusse kaasataks ka teised vasakpoolsed jõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles