Jõks hoiatab ebaselge päritoluga erakondade raha eest

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: .

Endine õiguskantsler Alla Jõks ütles eilse Elmar Sepale kahtlustuse esitamise valguses, et kardetavasti liigub ebaselge päritoluga raha erakondades ka selle aasta valimistel.



Jõks ütles Postimees.ee'le, et ei saa hinnangut anda konkreetsele juhtumile, sest tegemist on kriminaalasjas esitatud kahtlustusega, aga kuni Eestis puudub poliitiline tahe valimiskulutusi piirata ja erakondade rahastamist läbipaistvamaks teha, ei ole sarnaste skeemide kasutamine välistatud.

«Ka viimaste riigikogu valimiste järgselt jäi õhku väga palju küsimusi seonduvalt erakonna varjatud rahastamisega,» märkis Jõks.

Ta meenutas, et Pärnumaal anti välja ajalehte, mis vohas valimisreklaamist, kuid mille rahastajat ei olnudki võimalik vaatamata avalikkuse huvile välja selgitada.

Samuti jäi hämaraks, kes rahastas Tallinna linnaosa vanema hiigelsuuri plakateid ning kuidas oli särava naeratusega noorpoliitikul 17 000 krooniga teha paarisajatuhande kroonist kampaaniat.

Jõksi sõnul on nende näidete näol on tegemist jäämäe veepealse osaga.

«Riigikohus leidis eelmise aasta mais, et erakonna rahastamise süsteem on täiuslik. Pärast seda ei ole Riigikogu näidanud üles soovi teemaga edasi tegeleda. Vaatamata Euroopa Nõukogu (Greco) karmile ja ühesele kriitikale erakonna rahastamise ebapiisava kontrolli osas,» ütles Jõks.

Kaitsepolitsei esitas eile kahtlustuse Tallinna linnavolikogu liikme Elmar Sepa suhtes, mille järgi kihutas Sepp praegu vahi all viibivat Tallinna abilinnapea nõunikku Ivo Parbust korduvalt SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali kasuks pistist võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles