Politsei pidas kinni salasuitsu ja -alkoholi smugeldamises kahtlustatava grupi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grupeeringu kinnipidamisel konfiskeeritud salasigaretid.
Grupeeringu kinnipidamisel konfiskeeritud salasigaretid. Foto: Lõuna prefektuur

Eelmisel nädalal pidasid Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse töötajad koostöös kolleegidega Lõuna ja Lääne prefektuuridest ning keskkriminaalpolitseist kinni 10 inimest, keda on alust kahtlustada illegaalsete tubakatoodete ja alkoholi organiseeritult Eestisse toimetamises ja turustamises.


Neist neli kahtlustatavat on tänaseks kohtu loal vahi alla võetud. Kahtlustuste kohaselt osales grupeeringu tegevuses vähemalt 12 isikut.

«Kahtlustatavate kinnipidamisele eelnes põhjalik eeltöö, mis tagas igakülgselt eduka tulemuse, samuti oli erinevate politseiüksuste ühine tegutsemine suurepäraselt koordineeritud,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtiv Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa.

Prokuröri sõnul kahtlustatakse kinnipeetud isikuid illegaalsete tubakatoodete ja alkoholi Eestisse toimetamises ja turustamises. Grupeerigu tuumik peeti kinni vahetult pärast seda, kui nad olid toimetanud Lätist Eestisse 850 000 sigaretti, mis olid Valgevene maksumärkidega müügipakendites. Tubakatooteid transporditi julgestusmasina saatel kahes sõidukis, milleks olid mahtuniversaal ja kaubik.

Saateauto ja sigaretilastiga mahtuniversaal tabati Valga linnas. Kaks isikut püüdsid kaubikuga suurel kiirusel põgeneda, et suitsukoormast vabaneda, kuid peeti Valgamaal politseipatrulli ja kriminaalpolitseinike poolt kinni. Samaaegselt alustasid operatiivgrupid läbiotsimisi isikute juures, keda oli alust seostada ebaseadusliku kauba ladustamise ja edasimüügiga. Mitmetest hoonetest ja sõidukitest leiti nõuetele mittevastavaid alkoholi- ja tubakatooteid ning muid sellise kauba käitlemisele viitavaid asitõendeid.

Kokku peeti 13. juunil kuritegelikku ühendusse kuulumises kahtlustatuna kinni kaheksa isikut, kellest neli võeti eelmisel reedel Tartu maakohtu eeluurimiskohtuniku määrusega vahi alla. Ühele neist esitati kahtlustus ka kuritegeliku ühenduse loomises ja juhtimises. Vahistatutest üks on Valka elanik ning ülejäänud Valga elanikud. Samasse grupeeringusse kuulumises kahtlustatavatena peeti kaks isikut kinni ka 17. juunil.

«Kahtlustuste kohaselt osales grupeeringu tegevuses vähemalt 12 isikut, kuid on võimalik, et kahtlusaluste ring laieneb veelgi, samuti kuulub täpsustamisele ebaseadusliku tegevuse ajaperiood, milleks senistel andmetel on olnud umbes poolteist aastat,» lisas ringkonnaprokurör Aro Siinmaa.

Lõuna prefekt Tarmo Kohvi sõnul kinnitab käesolev vahejuhtum taaskord, et surve ebaseaduslike alkoholi- ja tubakatoodete toomiseks nii üle Shengeni sise- kui ka välispiiri on märkimisväärne. Efektiivsema tulemuse sarnaste probleemidega tegelemisel saavutabki politsei mõjuvõimu omavate grupeeringute tegutsemise pärssimisega.

Kriminaalasja kohtueelset menetlus viib läbi Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talitus ning juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles