Esimesena keelekümblusprogrammiga liitunud lõpetasid kooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Täna tunnustati Tartus üleriigilisel aktusel nelja kooli abituriente, lapsevanemaid ja pedagooge, kes 12 aastat tagasi liitusid esimesena Eestis keelekümblusprogrammiga.

Integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed (MISA) ning haridus- ja headusministeerium korraldasid täna Tartus aktuse, et tänada keelekümblusprogrammi esimesest kooliastmest alates läbinud ning nüüd gümnaasiumi lõpetavaid noori, nende õpetajaid ja koolijuhte ning lapsevanemaid, teatas MISA.

2000. aastal liitusid keelekümblusprogrammiga esimesest klassist alates esimestena Tallinna Läänemere Gümnaasium, Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasium, Kohtla-Järve Ühisgümnaasium ja Narva Vanalinna Riigikool. Kokku lõpetab tänavu kevadel gümnaasiumi 82 õpialast, kellest 25 protsenti lõpetanutest saavad kuld- või hõbemedali.

Enam kui 200 inimesele korraldatud aktusel esinesid sõnavõttudega haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, Kanada suursaadik John Morrison ning Gerry Connely, kes 12 aastat tagasi allkirjastas Kanada riigi esindajana Eesti-Kanada keelekümbluse rakendamise lepingu.

Oma kõnes keelekümblusprogrammi osalistele rõhutas minister Jaak Aaviksoo, et tänapäeva maailm on üha mitmekeelsem ning mida enam muutuvad ajad, muutuvad ka meie ümber olevad keeled.

«Väljakutse meie ja teie jaoks, ja veelgi enam teie laste jaoks, saab olema nende väljakutsetega toimetulemine – hakkamasaamine sõltumata sellest, missugune on kodukeel või missugusesse keelekeskkonda oleme sattunud või sündinud. Seepärast on mul hea meel ja rõõm teid tänasel päeval õnnitleda, sest teie olete suutnud tõestada, et me saame hakkama selle moodsa maailmaga ja selle ajalooga, mis meid tänasesse päeva on toonud,» sõnas minister Aaviksoo.

Minister lisas, et tänasesse päeva peaks suhtuma kui pidupäeva, sest keelekümblusprogrammi abituriendid tõestavad, et ületamatuid raskusi ei ole ning kui on olemas tahtmine, on kõik moodsa aja väljakutsed ületatavad.

Aktusele järgnes Tartu Ülikooli Ajaloo Muuseumis vastuvõtt õpilasetele õpetajatele ja lapsevanematele.

Keelekümblus on kakskeelset haridust rikastav õppevorm eesti keele kui teise keele paremaks omandamiseks. Keelekümbluse eesmärgiks on võrdselt head oskused nii emakeeles kui ka eesti keeles ja võõrkeeltes ning seda rakendatakse Eestis riikliku programmina haridus- ja teadusministeeriumi rahastamisel ja toetusel alates 2000. aastast. Tänaseks on keelekümblusprogrammiga liitunud 38 lasteaeda ja 36 kooli ning programmis osaleb ligi 5000 õpilast ja 1000 õpetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles