Riigitelevisioon: Pakistani ülemkohus tagandas peaministri ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Yousuf Raza Gilani toetajad
Pakistani peaminister Yousuf Raza Gilani toetajad Foto: SCANPIX

Pakistani ülemkohus tagandas täna ametist peaminister Yousuf Raza Gilani, kelle kohus mõistis kaks kuud tagasi süüdi kohtu solvamises, vahendas riigitelevisioon PTV.

Gilani keeldus toona täitmast kohtu korraldust kirjutada Šveitsi võimudele, et paluda neil taasavada korruptsioonijuurdlus president Asif Ali Zardari vastu. Kohus määras aprilli lõpus peetud istungil valitsusjuhile sümboolse, mõneminutilise vangistuse kohtusaalis.

Ühtlasi tegi ülemkohus täna presidendile ülesandeks astuda samme uue peaministri valimiseks.

«Yousuf Raza Gilani diskvalifitseeriti parlamendiliikme kohalt,» ütles ülemkohtunik Iftikhar Muhammad Chaudhry otsust ette lugedes. «Ühtlasi pole ta 26. aprillist alates enam Pakistani peaminister ning peaministri ametipost on seega vakantne. Pakistani president peab vastavalt põhiseadusele astuma samme, et tagada demokraatliku protsessi jätkumine parlamentaarse valitsemissüsteemi kaudu.»

Kuigi kohtuotsus ise ilmselt valitsuse kukkumist kaasa ei too, lisab see veelgi ebakindlust olukorras, kus Pakistan võitleb islamiäärmusluse ja majandusprobleemidega. Samuti võib otsus kiirendada järgmiste parlamendivalimiste toimumist.

Gilani on Pakistani esimene ametiajal süüdi mõistetud peaminister ning opositsioon on kutsunud teda korduvalt tagasi astuma. Peaminister ise on öelnud, et teda saab ametist tagandada üksnes parlament.

Gilani valitsuse liikmed on süüdistanud kohtunikke oma volituste ületamises ning katses kukutada Gilanit ja Zardarit enne 2013. aasta veebruari, kui praegune administratsioon oleks esmakordselt Pakistani ajaloos võimul kogu viieaastase ametiaja.

Pakistani põhiseaduse kohaselt ei saa kohtuvõimu solvamises või naeruvääristamises süüdi mõistetud isik olla parlamendisaadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles