Peaprokurör: kohtu kahtlused loata jälitustegevusest ei vasta tõele

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norman Aas
Norman Aas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigi peaprokuröri Norman Aasa kinnitusel ei nõustu riigiprokuratuur maadevahetuse protsessis otsuse teinud esimese astme kohtu järeldusega, et enamik tõendeid on juriidiliselt kõlbmatud.

«Eelkõige leidis kohus, nagu ei saaks selles asjas kasutada jälitustegevusega kasutatud tõendeid, sest kohtu load on antud liiga kergekäeliselt või on jälitustegevust viidud läbi väljaspool kohtu lubades antud tähtaegu,» ütles Aas intervjuus Postimehele. «Viimase väite osas saan ma küll kinnitada, et minule teadaolevalt pole küll niimoodi olnud.»

Peaprokuröri sõnul ei vasta tõele mitmed kohtu poolt välja toodud kahtlused, nagu oleks asjaosalisi jälitatud ilma vastavate lubadeta. «Kuid apellatsiooni koostamise käigus saab kõik need asjad detailselt üle kontrollida. Niipalju, kui minul on prokuröriga juttu olnud, siis need faktilised kohtu väited ei tohiks tõele vastata.»

Aasa väitel on menetluspraktika aastatega muutunud. Nii pole midagi erilist kohtu välja toodud näilises segaduses 2005. aastal alanud uurimise algfaasis salajase jälitamise päevadega.

«Näiteks probleem, mis esialgsete kohtulubade puhul on - luba anti kuuks ajaks klausliga, et tohib pealt kuulata ainult kümme päeva. Nende päevade kokkulugemine tekitab nüüd segadust. Taolist praktikat enam ei viljeleta. Kohus annab täna loa pealtkuulamiseks kahekümneks päevaks ja nii on. Mingeid päevi seal lugema ei pea.»

Aasa väitel on valearusaam seegi, nagu oleks prokuratuur maadevahetuse protsessi aegumisest päästmiseks kvalifitseerinud selle pistisest ümber altkäemaksu süüdistuseks. «Ajaliselt on väga hästi nähtav, et kui oleks olnud ka pistise süüdistus, siis poleks see kohtusse saates aegunud olnud. Seal on loogiline sisuline vastuolu,» ütles Aas.

Täispikka intervjuud peaprokurör Norman Aasga loe homsest Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles