Puhkajad venitasid järjekorra Narva piiripunktis kolme ööpäevaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Liis Treimann

Suvise puhkuseperioodi saabumisega on Venemaa suunal pikenenud sõiduautode järjekord Narva maanteepiiripunktis selliseks, et Tallinnast Peterburi või vastupidi saab tunduvalt kiiremini Kagu-Eestis asuvaid Koidula või Luhamaa piiripunkte läbides.

Teisipäeva õhtuse seisuga saaks elavasse järjekorda sisenev sõiduauto Venemaale umbes 78 tunni pärast. Esimesed vabad eelbroneeritavad ajad on aga alles järgmise kolmapäeva öösel. Elavas järjekorras on üle 500 auto ning eelnevalt registreerunutega üle 1800 sõiduki.

Koidula piiripunktis samal ajal järjekord praktiliselt puudub ning Luhamaal ootab piiriületust alla saja auto.

«Narva maanteepiiripunktis on sõltumata suvepuhkuste või pühade ajast või tavaperioodist pidevalt järjekorrad. Tulenevalt kättejõudnud turismihooajast on piiriületajaid praegu siiski tavapärasest rohkem ja ooteaeg selle võrra pikem,»  selgitas politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna piiriturvalisuse büroo juht Priit Järvpõld.

Ta tõi esile, et Narva piiripunktis rohkem kui kuu aja jooksul piiri ületanud sõidukite arv päevas väga ei kõigu. Viimasel kuul on see jäänud 450 kuni 650 sõiduautoni ööpäevas.

Luhamaa ja Koidula piiripunktide märgatavalt lühemaid järjekordi seletas Järvpõld nende piirkondade hõredama asustusega piirkonnas, seevastu Narva jääb kahe suure linna, Tallinna ja Peterburgi ühendusteele. Piiripunkt tegutseb Narva kesklinnas ning erineb seetõttu Luhamaa ja Koidula piiripunktide olukorrast, sest Narva taristu võimaldab teistest piiripunktidest väiksemat läbilaset.

«Narva  piirikontrolli terminalid on selgelt kitsaks jäänud täna neid läbivatele transpordivoogudele. Ainuüksi busside arv on 2009. aastaga võrreldes suurenenud poole võrra,» rääkis Järvpõld.

Ta on lootusrikas, et olukord Narva piiril paranev 2014. aastal kui peaks lõpule jõudma järgmisel aastal algav Narva piiripunkti rekonstrueerimine. Projekti, mille eesmärgiks on piiripunkti läbilaskevõimet suurendada, veab siseministeerium.

Samas ei kao järjekorrad täielikult ka piiripunkti rekonstrueerimise järel. Piirikontroll kui protsess võtab omajagu aega ega sõltu ainuüksi Eesti piirivalve tööst vaid ka Vene poole tegevusest.

«Üldjuhul Eesti piirivalve taga riigist lahkuval suunal piirikontroll ei viibi. Eestist Venemaale suunduvaid sõidukeid saab Eesti pool piirikontrolli võtta ja Narva sillale suunata vaid sellises mahus, nagu Vene pool omapoolsesse kontrolli vastu võtab,» nentis Järvpõld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles