Quito: Wikileaksi asutaja Assange taotleb Ecuadorilt asüüli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Diplomaatilisi dokumente avaldanud veebikülje Wikileaks asutaja Julian Assange palus Ecuadorilt asüüli, ütles Lõuna-Ameerika riigi välisminister Ricardo Patino teisipäeval.

«Julian Assange on esitanud poliitilise asüüli taotluse Ecuadori diplomaatilises esinduses Londonis,» ütles Patino ajakirjanikele. «Valitsus kaalub taotlust.»

Wikileaks säutsus oma Twitteri-kontol, et Assange taotles poliitilist varjupaika ning viibib Ecuadori Londoni-suursaatkonna kaitse all.

Vaid mõned päevad tagasi lükkas Briti ülemkohus tagasi Assange'i taotluse arutada tema Rootsile väljaandmise otsuse üle uut arutelu.

Ülemkohus lükkas esmalt mais tagasi Assange´i apellatsiooni väljaandmise vastu, kuid advokaat Dinah Rose´i väitel toetusid kohtunikud siis otsuse tegemisel tõenditele, mida Assange´i kaitsjatel polnud võimalust põhjalikult uurida.

Ülemkohtu otsuse uuesti arutusele võtmine on Briti kohtupraktikas peaaegu enneolematu, seda tõestas ka 12. juuni apellatsiooni tagasilükkamine 14. juunil.

Rootsi nõuab 40-aastase Assange´i väljaandmist seoses kahtlustustega vägistamises ja seksuaalses rünnakus 2010. aastal. Süüdistust ei ole Assange´ile esitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles