28 tervisevalvurit kaotab töö

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Seoses eelarvekärbetega koondab tervisekaitseinpektsioon 28 inimest ja langetab osa töötajate palka 15 protsenti.


Tervisekaitseinspektsiooni personalikulusid vähendatakse kokku 3 650 512 krooni võrra ehk 6,04 protsenti.

«Selle tagajärjel langeb järelevalve efektiivsus, väheneb laboriuuringute maht, kaebuste lahendamine aeglustub ning õietolmuseire teostamine lükkub edasi,» seisab riigieelarve seletuskirjas.

Terviseinspektorite kärbe on siiski vaid osa suuremast rahanumbrite vähendamisest riigisektoris, millest ei pääse ka sotsiaalministeeriumi haldusala. Siiski ei ole ülejäänud sotsiaalministeeriumi allasutustes kärbe nii terav.

Euroraha päästab hädast

Näiteks tööinspektsioon vähendab oma personalikulusid 2 232 493 krooni võrra ehk 8 protsenti, saavutades selle  Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) vahendite kasutusele võtmisega.

«Tööinspektsioon viis läbi koondamised eelmisel aastal koos struktuurireformiga ning olulist koondamist 2009. aastaks ei ole kavandatud,» selgitas inspektsiooni pressiesindaja Heidi Vilu Postimees.ee'le.

Tööinspektsioon saavutab kokkuhoiu ESFi abil nii, et tööinspektor-juristide töö korraldatakse oluliselt ümber ning hakatakse rohkem tegelema nõustamise-konsulteerimisega.

Tööinspektsiooni nõustamis- ja ennetustöö raha tuleb ESFist ning nii väheneb riiklik järelevalve, mida rahastatakse riigieelarvest.

Vilu sõnul üritab inspektsioon eelarvekärbete korral leevendada töövaidluskomisjonide suurt ülekoormatust.

Põhipalga alandamist seal tema sõnul plaanis ei ole, sest inspektorite põhipalgad on 10 000 - 12 000 krooni, küll aga vaadatakse üle töötulemuste hindamise ja tasustamise süsteem.

Koos sellega kindlustatakse uue töölepinguseadusega ettenähtud nõustamis- ja konsulteerimistegevus.

 Vastuvõtuaeg lüheneb

Sotsiaalkindlustusameti personalikulusid vähendatakse 8 165 169 krooni võrra ehk 8,0 protsenti, mis on kavandatud saavutada töö ümberkorraldamisega, mille käigus lühendatakse töötajate tööaega ning klientide vastuvõtuaegu.

Ravimiameti personalikulusid vähendatakse 288 794 krooni võrra ehk 1,05 protsenti, kuna viimase personalikuludest moodustavad suure osa kulud majandustegevusest laekuvate tulude arvelt, seisab seletuskirjas.

 Tervishoiuameti personalikulusid vähendatakse 548 523 krooni võrra ehk 8,0 protsenti.

Tööturuameti personalikulusid vähendatakse 3 600 000 krooni võrra ehk 6,44 protsenti, kuna viimase kulusid vähendati juba riigieelarve seaduse paragrahvi 20 vähenduse ajal.

Tööaeg väheneb

Riikliku lepitaja kantselei personalikulusid vähendatakse 109 911 krooni võrra ehk 8,0 protsenti, mis on kavandatud saavutada kantseleitöötajate tööaja vähendamisega.

Astangu kutserehabilitatsioonikeskuse personalikulusid vähendatakse 1 193 498 krooni võrra ehk 5,19 protsenti, mis on kavandatud saavutada kantseleitöötajate ja muu tugipersonali töötajate koondamisega (kuni 10 inimest).

Vaba koht jääb täitmata

Illuka varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse personalikulusid vähendatakse 58 362 krooni võrra ehk 8,0 protsenti, mis on kavandatud saavutada täitmata hooldustöötaja ametikoha komplekteerimata jätmisega.

Kemikaalide teabekeskuse personalikulusid vähendatakse 329 423 krooni võrra ehk 8,0 protsenti, mis on kavandatud saavutada osaliselt tööaja vähendamisega ja töö ümberkorraldamisega, kuna on kavas asutuse tegevus iseseisva asutusena lõpetada ja ühendada tervishoiuametiga.

Tervise arengu instituudi personalikulusid vähendatakse 2 462 008 krooni võrra ehk 6,48 protsenti. Kokkuhoid saavutatakse hooldekodude tegevusjuhendajate ja asenduskodu teenust pakkuvate töötajate koolituse, kasuperede koolituse ja lapsendamise eelse perekoolituse vähenemise arvel.

Sotsiaalministeeriumi enda personalikulusid vähendatakse 5 547 050 krooni võrra ehk 7,13 protsenti.

Kulude kokkuhoid kavandatakse saavutada töö parema korraldamisega ja vähem vajalike tegevuste ärajätmisega, teatas ministeerumi pressiesindaja Eli Lilles Postimees.ee'le.

Koondsummas 7 protsenti

Sotsiaalministeeriumi valitsemisala personalikulude kogukokkuhoid on kavandatud 24 208 437 krooni, mis on 7 protsenti personalikuludest.

Asutuste lõikes kulude kokkuhoid natuke varieerub sõltuvalt tegelikest võimalustest ja välisabi ning majandustegevuse osakaalust personalikuludes.

Lillese sõnul ei ole praegu võimalik täpsemaid kärbete detaile nii ministeeriumi kui allasutuste kohta avalikustada, sest töö nendega veel käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles