Läti justiitsminister teatas ametist lahkumisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Gaidis Berzins esiplaanil kükitamas. Seisab majandusminister Daniels Pavluts. Ministrid istutavad valitsushoone ette kapsaid protestiks Euroliidu ebavõrdsete põllumajandustoetuste pärast.
Justiitsminister Gaidis Berzins esiplaanil kükitamas. Seisab majandusminister Daniels Pavluts. Ministrid istutavad valitsushoone ette kapsaid protestiks Euroliidu ebavõrdsete põllumajandustoetuste pärast. Foto: SCANPIX

Läti justiitsminister Gaidis Berzins teatas kolmapäeval ametist lahkumisest, kinnitas tema pressiesindaja Liga Adamsone BNSile.

«Arvesse võttes erimeelsusi peaminister Valdis Dombrovskise ja justiitsimistri vahel seoses juudi kogukonnale totalitaarrežiimide poolt võõrandatud vara hüvitamisega on tekkinud olukord, kus Berzinsi hinnangul on edasine produktiivne koostöö võimatu,» selgitas Adamsone.

«Peaminister on eiranud Läti rahvuslaste ühenduse poliitilisi seisukohti, kes ei toeta denatsionaliseerimisprotsessi ülevaatamist ühe kogukonna huvisid silmas pidades,» lisas pressiesindaja.

«Minister leiab, et selle küsimuse lobimisega on talle avaldatud poliitilist survet ja taolises konfliktiolukorras võivad kannatada õigussektori prioriteedid, mida Gaidis Berzins ei kavatse lasta juhtuda,» lõpetas Adamsone.

Läti rahvuslaste ühendus ei ole muutnud oma seisukohta juutide vara hüvitamise küsimuses, leides, et tegemist on ammu lahenduse leidnud küsimusega, ütles seimiliige Imants Parādnieks eelmisel nädalal BNSile.

«Ühtki rahvust ei saa seada teistest kõrgemale, ning see küsimus on lahendatud denatsionaliseerimise lõppemisega, seetõttu pole mingit vajadust seda kuidagi eristada,» ütles Parādnieks.

Samuti osutas seadusandja, et seaduses on ette nähtud erandjuhtumid ja nende käsitlemise kord, seetõttu on kahtlaseks õiguslikuks põhjenduseks ühe rahvuse eristamine ning sellele suuremate õiguste andmine.

Välisminister Edgars Rinkēvičs ütles varem, et Lätil ei tasu kiirustada juutide varade hüvitamise küsimusega.

Läti juudid tõstatasid küsimuse oma varade korvamisest pärast Leedu võimude otsust hüvitada juudi kogukondadele totalitaarrežiimide riigistatud vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles